A Magyar Nemzeti Tanács ma megtartotta az idei utolsó ülését, amelyen 27 pont szerepelt napirenden. Az MNT 28-dik rendes ülése teljes egyetértésben, vita nélkül zajlott le, annak ellenére, hogy több jelentőségteljes pont is naprenden szerepelt. Az ülésen egyhangúlag fogadták el a tanács idei évre vonatkozó második pótköltségvetéséről és a jövő évi költségvetéséről szóló határozatjavaslatot is. 

Az elfogadott 2013-as költségvetés szerint az MNT jövőre is különös figyelmet fordít a felsőoktatási ösztöndíjprogramra, de az elsődlegesség elvével viszonyul az egyéb oktatási-nevelési támogatásokhoz is. Az ülésen elfogadták az MNT 2012-2017 közötti időszakra vonatkozó Felnőttképzési stratégiáját is, amelybe nemzetközileg elfogadott alapelveket foglaltak bele. Sarnyai Károly, a Cnesa Oktatási és Művelődési Központ igazgatója kiemelte, hogy rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni a felnőttképzés népszerűsítésére, továbbá ki kell építeni egy oktatási hálózatot, de a felnőtteket oktatók továbbképézésére is figyelmet kell fordítani. Sárosi Gabriella, az MNT tagja, aki az Oktatási és tudományügyi minisztérium és az Európai Unió által támogatott „Második esély” funkcionális általános iskolai felnőttoktatási projekt megvalósítója magyar nyelven, kiemelte: a témával kapcsolatos tapasztalatai azt mutatják, hogy az ilyen képzések első csoportjaiba még hatalmas, később azonban már lankad az érdeklődés és eluralkodik az érdektelenség. 

Tenni kell azért, hogy a felnőttekben tudatosuljon a továbbtanulás fontossága. Várkonyi Zsolt hozzátette: Minden stratégia annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Az ülésen elfogadták az MNT 2013-as évre vonatkozó munkatervét is, ezzel kapcsolatban dr Korhecz Tamás elnök elmondta, hogy jövőre kedvezőbb feltételek között dolgozhat a tanács, mint az előző 2 évben. A legfontosabb vonatkozásokban már elfogadták az irányvonalakat, amelyek mentén haladni kell, így adottak a kötelezettségek és a határidők is. Korhecz elmondása szerint a 2013-as munkaterv sikeresebb lesz, mint az eddigiek, mert jövőre nem lesznek választások, ezért nem lesz különösebb csörtetés sem a tanácson belül. Az MNT munkáját nem árnyékolja majd be a kampány és az energiákat sem kell másra fektetni. A tervek szerint az MNT havi rendszerességgel ülésezik majd. 

Korhecz továbbá elmondta, hogy az MNT hivatala két állandó alkalmazottal gyarapodott, így a most kialakult csapat eleget tud majd tenni a bővülő feladatok szülte elvárásoknak. A célok között szerepel egy fordítói szaknyelvi szeminárium megszervezése, a szerb nyelven anyakönyveztetett nevek magyarosítása, a magyar nyelvű tájékoztatás minőségesebbé tétele és a felsőoktatási ösztöndíjprogram kiszélesítése. A célok között szerepel egy emlékpark kiépítése Kosztolányi Dezső tiszteletére a költőről elnevezett szabadkai gimnázium közelében. Kiemelt és merész cél egy régen dédelgetett terv megvalósítása: Szabadkán egy magyar nyelven oktató egyetem alapjainak lefektetése. A 2013-as évre vonatkozó munkaterv továbbá egy a vajdasági magyarság gyarapítását ösztönző népesedési akcióterv kidolgozását is előirányozza. Korhecz ezzel kapcsolatban kiemelte: A helyzet megváltoztatásának első lépése a felismerés, a népszámlálási eredmények tudatában pedig nem lehet tovább bujdosni a probléma elől. 

Amennyiben most nem tesznek semmit a probléma megoldása érdekében, akkor megindul egy visszafordíthatatlan folyamat. Be kell fejezni az önámítást, a hazudozást: a népszámlálási adatokért mi magunk vagyunk a felelősek. Hozzátette: válságba került a családalapítás, a gyerekvállalás, a házasság és ez a fő oka a vajdasági magyarság fogyásának, ezt pedig nem szabad a gazdasági helyzethez kötni. Az MNT ülésén pozitívan véleményezték a hivatalos nyelvhasználati stratégia 2012-re vonatkozó megvalósítását. Beretka Katinka, az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa kiemelte: idén megszerveztek egy jogi szaknyelvi szemináriumot, amelyen Sólyom László Magyarország volt köztársasági elnöke is részt vett előadóként. 2012-ben továbbá először került kiosztásra a Magyar nyelv hivatalos használatáért járó díj, amelyet Horváth István jogász és Nikola Perušić szabadkai újságíró-fordító érdemelt ki. Az ülésen elfogadták a Magyar Szó, a Hét Nap, a Pannónia Alap, a Mozaik Alapítvány, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Szekeres László Alapítvány és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2013-ra vonatkozó munkaterveinek és pénzügyi terveinek záradékjavaslatát, továbbá elfogadták az MNT által társalapított kulturális intézmények 2013. évi munkaterveiről és pénzügyi terveiről szóló tájékoztatót is.
K. R.