Még ha van is ilyen fegyvere, Szíria soha nem fog bevetni vegyi fegyvert a saját népe ellen.
 
MTI - Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nyilatkozataira válaszul, aki intette Szíriát vegyi fegyverek bevetésétől, Damaszkusz ismételten hangsúlyozta: "ha rendelkezésére áll is ilyen fegyver, semmilyen körülmények között sem engedi meg, hogy azt a népe ellen használják".
  
"Szíria népével együtt az al-Kaida jelentette terrorizmus ellen harcol, amelyet jól ismert országok, köztük az Egyesült Államok támogat" – tette hozzá a tárca.
  
Hillary Clinton hétfőn Prágában "erélyesen figyelmeztette" Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, nehogy vegyi fegyvereket vessen be népe ellen. Mint mondta, van egy határ, amelyet Aszad rendszerének a civil lakosság elleni fellépésében nem szabad átlépnie.
  
Október 1-jén Valíd Muallem szír külügyminiszter azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a vegyi fegyverek ürügyén a damaszkuszi rendszert akarja megbuktatni.
  
Szakértők szerint Szíriának még az 1970-es évekből származó, több száz tonnányi vegyifegyverkészlete van, a legnagyobb a Közel-Keleten. A szíriai rendszer először július végén ismerte el, hogy vegyi fegyverei vannak, és azzal fenyegetett, hogy nyugati katonai beavatkozás esetén beveti őket, de semmiképpen sem a saját lakossága ellen.