Van egy régi felhagyott levendulás Csobánkán, ahol nagyobb számban nő a fokozottan védett gyapjas gyűszűvirág. A környéken a nagyobb állományait felfalta a városi terjeszkedés, alig maradt hírmondója. Legeltetés hiányában itt is egyre inkább benövi a bozót, melyet most megritkítunk, hogy jobb létfeltételeket biztosítsunk a virágnak. Hogy miért most, hóban? Mert február végéig érvényes a természetvédelmi engedélyünk, és a lágyszárú növényekben úgy tesszük a legkisebb kárt, ha védőbúraként hó fedi őket. 

A segítségeteket szeretnénk kérni ebben a munkában!
Három időpontot jelölünk meg, és akkor végezzük a munkát, amelyre a legtöbb a jelentkező.
December 15. szombat (munkanap, havas-esős időt jósolnak)
December 16. vasárnap (havazás, eső lehet)
December 22. szombat
Mindhárom nap kb. 9:30-as kezdéssel, délutánig.
Helyszín: Csobánka mellett a Ziribár délnyugati lejtőjén (találkozó 9:00 Csobánka, Plandics tér busz végállomás).
Jelentkezési határidő: 2012. december 12. 22:00. A részvételi szándékot Lenkei Péternek, a lenkei@levego.hu címre küldött, elérhetőségeket tartalmazó levélben jelezzétek.
Költségek: A bozótirtáshoz a helyszínre és haza utazást a Levegő Munkacsoport téríti az előzetesen jelentkezőknek, munkavédelmi kesztyűt korlátozott mennyiségben, meleg teát és ennivalót korlátlan mennyiségben biztosítunk.
Ajánlott öltözet: vízhatlan bakancs, meleg zoknik, meleg, réteges aláöltözet, bozótálló felsőruházat, meleg sapka, vékony kesztyű a munkáskesztyű alá vagy olyan meleg kesztyű, amit nem sajnáltok.
Havazás/eső is várható, így felülre valami vízhatlan lehetőleg.
Menetrendek, eljutás: HÉV indul Battyhányi térről 7:58-kor (14-én 8:16), hozzá csatlakozó busz Pomázról 8:35-kor (14-én 8:55). Pomázon a HÉV-ről leszállva a busz állomás balra esik a kínai üzlet oldalán (50 méter). HÉV jegyet a szerelvényen vegyetek, ha jön ellenőr (nem mindig jön). Csobánkáról a helyszínt 3 kilométeres gyalogtúrával közelítjük meg és gyalog vissza.
Mit csinálunk: Ágvágó ollóval, bozótvágó késsel és motorfűrésszel vágjuk ki a bokrokat 1 hektáros területen, a kivágott anyagot a mellette található erdőben aprítva elterítjük. Segítségre lesz szükség a kaja, szerszámok helyszínre és vissszaszállításában (1 szánkót viszünk, de más is hozhat).
Mit hozzatok még: jókedvet, jó időt, még egy embert!

Még lehet jelentkezni!

Köszönettel:
Lenkei Péter
Környezeti Tanácsadó Iroda vezető