Az indiai kormányfő részvétét fejezte ki a nemi erőszak áldozatául esett lány családjának.

MTI - Részvétét nyilvánította Manmohan Szingh indiai miniszterelnök szombaton a csoportos nemi erőszak áldozatául esett indiai diáklány családjának és barátainak.

"Imádkozom az elhunyt lelki békéjéért, és remélem, hogy családjának lesz ereje ezt a fájdalmas veszteséget elviselni" - mondta a miniszterelnök.

A 23 éves orvostanhallgató lány, akit egy autóbuszban többen megerőszakoltak és súlyosan bántalmaztak, szombatra virradóra halt bele sérüléseibe egy szingapúri kórházban.

A miniszterelnök arra hívta fel honfitársait, hogy a brutális esemény által felkorbácsolt indulataikat a társadalom átalakítására használják fel.

"Elveszíthette a túlélésért folytatott harcát, de a mi feladatunk azt garantálni, hogy halála ne legyen hiábavaló" - jelentette ki.

A szerencsétlen lány tiszteletére konkrét intézkedéseket kell hozni, hogy a nők védelemben részesüljenek, és biztonságban érezzék magukat Indiában - fűzte hozzá.

A brutális csoportos nemi erőszak után Újdelhiben őrizetbe vettek hat férfit, akit a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Az indiai fővárosban nem egészen két hete történt bűntény óta mindennaposak a nők védelmében zajló tömegtüntetések. Kilengések is történtek, amelyek során egy rendőr életét vesztette. A fiatal lány halála miatt a hatóságok újabb erőszakos tüntetésektől tartanak.

A döbbenetes bűntény újból ráirányította a figyelmet a nők elleni szexuális erőszak problémájára Indiában. Mintegy 100 ezer olyan hasonló esetet tartanak nyilván, amelyben az elkövetők mindmáig büntetlenek maradtak. Pénteken jelentette a rendőrség, hogy újabb csoportos nemi erőszak áldozata lett egy 15 éves iskolás lány, akire elvágott torokkal bukkantak Uttar Prades államban.

A kormány szigorú intézkedéseket jelentett be. Többek között létrehoznak egy adatbankot, amelyben az ország összes elítélt erőszaktevőjének adatait tárolják majd. Fotójukat és címüket nyilvánosságra hozzák a rendőrség internetes oldalán. Újdelhiben a rendőrség rendkívüli telefonszámot létesít bajba jutott nők számára. Ezenkívül az utcákat jobban kivilágítják, és az autóbuszokat gyakrabban ellenőrzik majd.