A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) idén is megszervezte a Kárpátaljai Magyar Betlehemesek Találkozóját. Az eseményre advent negyedik vasárnapján került sor Beregszászban, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban.

Az évről évre megrendezett hagyományőrző találkozó célja nemzeti identitásunk erősítése, megtartása, közös szellemi kincseink, kultúránk, szakrális hagyományaink ápolása, felelevenítése.

A mindig népes csapatot számláló alkalmon idén 14 csoport mutatta be betlehemes játékát. Kárpátalján napjainkig nagy hagyománya van a betlehemezésnek. A falvakban fiatal fiúkból álló csoportok házról házra járva viszik a hírt a Megváltó születéséről.

A résztvevők a rendezvény kezdetén felvonultak Beregszász főterén, hogy ezzel is hirdessék a betlehemezés szokását. Ezt követően visszatértek a színház nagytermébe, ahol megkezdődött a bemutatkozás. A találkozó elején Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára köszöntötte a résztvevőket, sok sikert kívánt az előadóknak, majd Punykó Mária, az Irka gyermeklap főszerkesztője, egyben a zsűri elnöke szólt az egybegyűltekhez, aki a hagyományőrzés fontosságára, a karácsonyra, a szeretet ünnepére hívta fel a figyelmet. Örömét fejezte ki aziránt, hogy idén is sokan eljöttek a találkozóra, hisz egyre inkább szükség van a gyökerekre, s egyik gyökerünk a hagyomány. Mert nemcsak nyelvében, de hagyományában is él a nemzet.
Ezután a színpadot a résztvevők vették birtokba, s mutatták be a karácsonyhoz fűződő hagyományőrző játékukat. A paletta színes volt. A szinte egész Kárpátalja területéről érkező csoportok között voltak olyanok, akik már a legelső találkozón is szerepeltek, s olyanok is, akik először léptek színpadra betlehemes előadásukkal. A legkisebbektől az idősebb korosztályig voltak résztvevők, akik különböző szerepeket töltöttek be a csoportokon belül, s akadtak kiforrott, illetve még kezdő előadások. A legfontosabb azonban, hogy mindenhol érezhető volt, hogy a betlehemezők komolyan veszik tevékenységüket, szívvel és lélekkel őrzik a szép hagyományt, s szeretettel, szinte hivatásszerűen mondják el a karácsonyi Örömhírt nemcsak a színpadon, hanem odahaza, ki-ki a saját településén.

A találkozóra idén 10 településről érkeztek előadók, némelyik több produkciót is bemutatott: a karácsfalvi betlehemes csoport (Gorondi Albert), Sárosoroszi betlehemes csoportja (Mihók Erika), a Tiszacsomai Művelődési Ház csillagforgató csoportja és hagyományőrző bábforgató betlehemese (Leskó Papp Angéla), a mezőgecsei református és görögkatolikus betlehemes csoport (Szatmári Viola), a mezővári középiskola bábforgató betlehemesei (Bíró Irma), a tiszaásványi kultúrház betlehemes csoportja (Simon Ibolya), a tiszacsomai hagyományőrző csillagforgató csoport (Rácz János), a salánki hagyományőrző betlehemes csoport (Kalanics Éva), a bátyúi betlehemes csoport (Bagu Géza), a beregújfalui betlehemesek (Heé Roland) és végül a nagymuzsalyi betlehemes csoport (Jakab Erika).

Azáltal, hogy az itt összegyűlt betlehemezők bemutatták a vidékükre, szülőfalujukra jellemző játékokat annak szövegével, hagyományával együtt, a jelenlévők képet kaphattak arról, hogy hol és milyen formában maradt fent a szokás.
A csoportok számát tekintve öröm, hogy ennyi fiatal szánja rá magát, s él bennük a hagyományainkhoz való ragaszkodás. Emellett a betlehemezésnek s az azt megelőző, hetekig tartó felkészülésnek közösségformáló ereje van, örömtelivé teszi a várakozás időszakát, elővarázsolja az ünnepek meghitt hangulatát.

A produkciókat szakmai zsűri bírálta, melynek tagjai Punykó Mária elnök mellett Hutterer Éva és Kész Barnabás, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói voltak. A zsűri nehéz feladat elé nézett, nem volt könnyű dolog kiválogatni a jók közül a legjobbakat. A döntés során az előadásmód mellett figyelembe vették az elhangzó szövegrészek autentikusságát, a jelmezek és a díszletek eredetiségét, végül, de nem utolsósorban az előadók énektudását. Ezek alapján a salánki, a sárosoroszi és a tiszacsomai betlehemes csoport bizonyult méltónak a továbbjutásra, akik (az ideiről a helyi rendezvény kései időpontja miatt lemaradva) jövőre részt vehetnek Debrecenben a Nemzetközi Betlehemes Találkozón.

A rendezvény végén mindegyik csoport oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át, majd a szervezők jókívánságaival, a közelgő ünnep gondolatával vettek búcsút egymástól.

Gál Adél
Kárpátalja.ma
Címke: betlehemezés , karácsony