Beregszászban a református istentiszteletek ideje alatt vasárnaponként a gyülekezet közösségi házában a gyermekek számára tartanak alkalmakat. Advent negyedik vasárnapján meglepetés várta a kicsiket és az őket elkísérő szülőket. A Bagolyvár Bábcsoport karácsonyi előadással ajándékozta meg a nyüzsgő és hangos apróságokat. Ez volt a bábcsoport első „éles bevetése".

Híres-László Kornélia ötletgazda, a csoport vezetője mesélt arról, hogyan alakult, jött létre a nemes kezdeményezés. „A beregszászi óvodásokat (Kornélia kisfia is közéjük tartozik – a szerző) gyakran viszik bábszínházba, ám ezek az előadások ukrán nyelvűek, és nem mindig nyerik el a gyermekek tetszését. Egy alkalommal egyházunk szervezésében a Palánta bábcsoport játékát láthatták a gyerekek, amely nagy sikert aratott körükben. Ekkor merült fel az ötlet, hogy hozzunk létre mi is egy bábcsoportot, akár önkéntes alapon. Saját meséinket feldolgozva, aktualizálva mi is tudunk örömet okozni a fiatal korosztálynak. Olasz Tímea hitoktató, aki meseíró is, támogatta az ötletet, s vele együtt kezdtünk dolgozni. A most előadott Egérkarácsony című mesét külön erre az alaklomra írta Kurmay-Ráti Szilvia meseíró. Így próbáltuk az ünnepet, a szeretetet és a meghittséget becsempészni az egészen kicsi gyermekek tudatába is."

bagolyvar2A bábcsoport céljai közé tartozik, hogy minden óvodába, ahol szükség van rá, elvigyék meséiket, történeteiket, hogy anyanyelvükön élvezhessék a gyerekek a játékokat, az előadásokat, minél több mondókát, versikét taníthassanak a gyerekeknek. Minden önkéntes alapon zajlik, a résztvevők, a szervezők önként vállalják, és szolgálatnak tekintik a bábozást. A bábcsoport jótékony kezdeményezését támogatva a bábokat díjmentesen adományozta a csoportnak egy borzsovai varrónő. A jövőben remélhetőleg lesz még olyan, aki tehetsége szerint anyagi, tárgyi vagy szellemi dolgokkal segíti a Bagolyvár működését.

A most összeállt csapat egy része külföldön tanul, így nem mindig tudnak összejönni egy előadás kedvéért. Ennek okán a jövőbeli tervekhez tartozik a hanganyag felvétele, melynek segítségével bárhol és bármikor tarthatnak előadást.

A karácsonyi dallamokkal és imádsággal egybekötött vasárnapi alkalom kicsiknek és nagyoknak azt mutatta, hogy a karácsony különleges ünnep, mely kiemelkedik a hétköznapokból, miközben magával emeli az embert is.

Ebben a szellemben működik tovább a Bagolyvár, mely már most, a megalakulásukkor több felkérést kapott. A kezdeti lendület megtartásának reményében kívánunk működésükhöz további sikereket!

Gál Adél
Kárpátalja.ma