Négy magyar kutató legújabb, a neurológiai kórképek - például a Parkinson-kór, a Huntington-kór, a migrén, a stroke vagy a sclerosis multiplex - kialakulásában is szerepet játszó, úgynevezett kinureninekkel kapcsolatos eredményeit összefoglaló cikkét közölte a tekintélyes Nature Review Drug Discovery folyóirat. A Szegedi Tudományegyetem, az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport és az MTA-SZTE Sztereokémiai Kutatócsoport vezetői, illetve munkatársai a lap szerkesztőinek felkérésére állították össze a majd másfél évtizedes kutatómunkájuk fontosabb lépéseit is bemutató közleményt.
Vécsei László
Vécsei László
"A most megjelent publikáció nem lezárása a kinureninprogramnak, hanem csupán egy fontos állomása: sok feladatunk és tervünk van még" – nyilatkozta az mta.hu-nak Vécsei László, az MTA rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a Neurológiai Klinika igazgatója.
Fülöp Ferenc
Fülöp Ferenc
Mint elmondta, közel másfél évtizeddel ezelőtt kezdték el Szegeden Toldi József élettanprofesszorral, az MTA doktorával azt a közös munkát, amelyhez hamarosan Fülöp Ferenc gyógyszerkémikus akadémikus, majd néhány évvel ezelőtt Szalárdy Levente PhD-hallgató is csatlakozott. Céljuk a neurológiai kórképek – mint a Parkinson-kór, a Huntington-kór, a stroke, a migrén és a sclerosis multipex – közös alapjának számító idegszövet-károsodás folyamatának jobb megismerése, illetve olyan vegyületek vizsgálata, amelyek idegszövetvédő hatásúak lehetnek. A kutatók feltételezik, hogy számos idegrendszeri kórkép kialakulásában a fehérjék építőköveinek számító aminosavak egyikének, a triptofánnak egy kevéssé ismert anyagcsereterméke, a kinurenin, illetve annak metabolitjai játszhatnak szerepet.
     A szegedi tudósok gyógyszerkémikusok által szintetizált vegyületek hatását vizsgálták neurológiai betegségek kísérletes modelljeiben, amellett pedig neurodegeneratív kórképekben szenvedő páciensek vérében mérték a kinureninrendszerrel kapcsolatos anyagcserét. Munkájuk eredményeit többek között egy könyvben (Kynurenines in the Brain: from Experiments to Clinics. NOVA, New York, 2005) és a Journal of Neural Transmission nemzetközi folyóiratban publikálták „Kynurenines and the Nervous System: Therapeutic Perspectives" címen (2012; 119[2]: 107). A kutatók több szabadalmat is bejelentettek a migrén, a Huntington-kór és a gyulladásos bélbetegségek kezelésének területén.
Toldi József
Toldi József
     "Szabadalmaink azt jelentik, hogy vizsgálataink alapján találtunk olyan vegyületeket, amelyek egy további fejlesztési folyamat kiindulópontjai lehetnek" – fogalmazott Vécsei László, aki szerint az a tény, hogy az Egyesült Államokban a 4-CI-kinurenin-molekulával klinikai vizsgálatokat indítottak, mutatja, hogy a kinureninprogramban mások is látnak fantáziát.
Szalárdy Levente
Szalárdy Levente
     Az akadémikus a klinikákon végzett kutatás elsődleges jelentőségének az értékes eredményeken túl azonban azt tartja, hogy a klinikusok tudományos szemlélete nagymértékben befolyásolhatja a betegek gyógyításának és az orvostanhallgatók oktatásának színvonalát. "A klinikai munkának a kutatás, az oktatás és a gyógyítás hármas pillérén kell nyugodnia – hangoztatta Vécsei László. – Komoly tényező a kutatás, de ezt a legújabb ismereteket közvetítő oktatásnak és a modern tudományos eredmények orvosi alkalmazásának kell kiegészítenie és egységes egésszé formálnia."
A kinurénsav képlete
A kinurénsav képlete
A szegedi kutatók – miként eddig, ezt követően is – külföldi szakemberekkel együttműködve, nemzetközi kooperációban folytatják vizsgálataikat: "A közelmúltban írtam levelet Jonas Bergquist professzornak Uppsalába, hogy az általa vezetett analitikai intézet milyen további speciális méréseket tudna elvégezni nekünk. Lars Edvinsson professzorral (University of Lund, Svédország) közös migrén-kinurenin programot indítottunk, most készítjük közlésre a kéziratunkat. A koppenhágai Jes Olesen professzorral pedig szintén szoros együttműködésről döntöttünk a közelmúltban, és jelenleg egy közös európai pályázaton dolgozunk."