Az utolsó ítélet napja komoly és visszafordíthatatlan következményekkel járt a világ számára.

MTI - Több mint 7000 helyi lakos és turista özönlötte el az ősi maja romváros, Tikal területét december 21-én, hogy megtapasztalják, a maja naptár szerinti „végítélet napja” valóban bekövetkezik-e, vagy csupán egy átlagos napról van csak szó.

Mindazonáltal, a világörökség részét képező templomokat gyakorlatilag tönkre tették a turisták. „Sajnálatos módon, a sok turista felmászott a Hold Templomára (Maszkok templomaként is ismeretes), komoly károkat okozva” – mondta Osvaldo Gomez, a történelmi helyszín technikai szakembere. „Semmi gondunk nincs az ünnepléssel, de a turistáknak jobban kéne ügyelniük, hiszen ez a világörökség része” – idézte a helyi lap a férfit.

Noha a hatóságok nem pontosították, milyen károk keletkeztek az ősi templomban, mindazonáltal a helyiek szerint a kár borzalmas és helyrehozhatatlan. A 38 méter magas 2. számú templom (Temple II) volt a leghíresebb a maja építmények között.

A hírügynökségi jelentések szerint a térségben helyi maja pap tartott bámulatos és színes tradicionális ceremóniát, mely a Nap felkeltével egy új korszak kezdetét hozta el a Föld lakói számára.

Mint ismeretes, 2012. december 21-e volt az utolsó napja egy 5200 éves korszaknak, melyet a híres maja naptárból, az úgynevezett Hosszú Számításból következtettek ki. Sokan úgy vélték, hogy a maja hieroglifák szerint ez a nap egybe esik a világ végével.

Tikal az ősi civilizáció társadalmi és politikai életének meghatározó helyszíne volt, ahol rendszeresen tartottak maja ünnepeket és fesztiválokat. Ám, az 1848-ban feltárt Tikal - amelyre helyiek bukkantak rá, miután jádekövekkel tömött fogakkal teli emberi koponyákat fedeztek fel a térségben - nem csak a maja kultúra szerelmeseinek zarándokhelye, hanem a keményvonalas Csillagok háborúja-rajongók kedvence is. George Lucas annak idején egy angliai utazási irodában vetett szemet Tikalra, a Csillagok háborúja IV: Új remény című epizód forgatási munkálatainak idején. A rendező 1977 márciusában küldött stábot a helyszínre, hogy háttérként használhassák a várost a Yavin 4-en lévő lázadók bázisához.