Milliárdokat spórol az adófizetésen a Google külföldi leányvállalatainak köszönhetően, amelyek bevételeinek nagy részét az adóparadicsomként ismert bermudai cégébe transzferálja át az amerikai internetes keresőóriás. Csak a tavalyi évben 2 milliárd dollárnyi adót spórolt meg ezzel a Google. Az adósságválsággal küszködő európai országok vezetői azonban nem nézik jó szemmel ezeket a lépéseket, miután minden erejükkel azon vannak, hogy növeljék bevételeiket. 

Közel 2 milliárd dollárnyi adófizetési kötelezettséget spórolt meg a Google 2011-ben azzal, hogy bermudai leányvállalatánál könyvelte el bevételei egy részét. Tavaly a Google adózás előtti eredményének 80%-ának megfelelő összeget, vagyis 9,8 milliárd dollárnyi bevételt helyezett át Bermudára jogdíjak címén ír és holland cégeitől. A Google ír leányvállalata például az Egyesült Királyságból és Franciaországból szedi be a hirdetési bevételeket, amit jogdíjak formájában fizet ki a bermudai vállalatnak.

A Google közel a felére csökkentette az effektív adókulcsát külföldi tevékenységein, 2011-ben mindössze 3,2%-ra rúgott, miközben külföldi bevételeinek nagy része európai országokból érkezik, ahol pedig 26 és 34% között szóródik a társasági adókulcs. A Google effektív adókulcsa a teljes vállalat szintjén tavaly 21%-ra csökkent a 2008-as 28%-ról.



A Google lépése fokozhatja a felháborodást a vállalatok adóelkerülései lépései miatt, amelyek különösen mostanság kerültek előtérbe, ahogy az európai országok és az Egyesült Államok is az eladósodottsággal küszködik. Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is a vizsgálják az egyes országok kormányai a vállalatok legális adóelkerülési lépéseit, ugyanis minden lépésükkel azon vannak, hogy növeljék a bevételeiket. Az adóelkerülés évente mintegy 1000 milliárd euróba kerül Európának - közölte Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adózási biztosa egy múlt heti sajtóeseményen, aki szerint a vállalatok adóelkerülési lépései "támadást jelentenek a méltányosság alapelvén".


A Tax Research szakértője szerint a Google és a többi multinacionális vállalat adópolitikája Európa-szerte zavarja a kormányzatokat. Az emberek pedig meg is értik ezt, hiszen ha a Google nem fizet, akkor valaki másnak kell fizetni, vagy a szolgáltatásokat vissza kell vágni. A Google azzal védekezik, hogy minden adózási szabálynak megfelelően jár el és az európai országokban szerte véghezvitt beruházásai megsegítik az európai gazdaságokat.