Digitálisanfelújított képpel és 5.1-es hangminőségben látható a legendás Queen együttes 1986-es budapesti koncertjét bemutató film péntektől az óbudai Eurocenterben.

A Hungarian Rhapsody - Queen Live In Budapest című, mintegy kétórás alkotás a mozikban 1987-ben bemutatott, Zsombolyai János által rendezett amerikai-kanadai-magyar zenés film (Varázslat - A Queen Budapesten) felújított változata, amelyet a világ mintegy húsz országának, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mozijaiban vetítenek csütörtöktől.


Magyarországon péntektől az óbudai Eurocenterben mutatják be a filmet, amely szeptember 27-én és 28-án a Corvin moziban is látható - tájékoztattak a szervezők. "Elragadtatással tölt el bennünket, hogy a Queen rajongói szerte a világban végre újra átélhetik ezt a számunkra is mesés élményt. Jól tudjuk, hogy a budapesti stadionkoncert igazi mérföldkő volt, és előre senki sem gondolta, milyen jelentőséggel fog bírni az este. A digitálisan felújított kép és hang, valamint a dokumentumfilm fantasztikusan adja vissza, ami a koncert valóban volt: rendkívüli idők az együttes történetében" - fogalmazta a mostani bemutatóra kiadott közleményében Brian May gitáros és Roger Taylor dobos.

Az 1971-ben alakult és Freddie Mercury 1991-ben bekövetkezett haláláig aktív Queen a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara, világszerte mintegy 170 millió albumot adott el. Az együttes utolsó, 1986-os turnéja keretében mintegy 80 ezer néző előtt lépett fel július 27-én a Népstadionban, a világhírű nyugat-európai zenekarok közül elsőként a vasfüggöny mögött. Az akkor példa nélküli vállalkozás keretében a Queen menedzsere, Jim Beach ötlete volt, hogy filmet forgassanak a budapesti koncertről.

A filmet a Mafilm forgatta, a fő finanszírozó a magyar állam volt, a producerek - Jim Beach mellett Hegedüs László, a Multimédia cég igazgatója és a filmes szakmát képviselő Mihály György - Zsombolyai Jánost bízták meg a rendezői feladatokkal, az operatőri munkát Ragályi Elemér irányította, mellette tizenöt másik magyar operatőr működött közre a képrögzítésben: Andor Tamás, Balog Gábor, Dávid Zoltán, Gulyás Buda, Gurbán Miklós, Jankura Péter, Kardos Sándor, Kende János, Klöpfler Tibor, Máthé Tibor, Novák Emil, Pap Ferenc, Szabó Gábor, Vecsernyés János és Zentai László.



A koncert máig emlékezetes pillanata volt, amikor Freddie Mercury a közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt. A Queen olyan slágereket játszott el a Népstadionban, mint az A Kind of Magic, az Under Pressure, a Who Wants to Live Forever, az I Want to Break Free, a Biohemian Rhapsody, a Hammer to Fall, a Radio Ga Ga, a We Will Rock You vagy a We Are the Champions. A koncerten a Queen előzenekara a Z'Zi Labor és a Veresegyházi Asszonykórus volt. A film az 1986/87-es mozibemutató után később videókazettán is megjelent Queen Live In Budapest címmel.

A filmben a koncert teljes felvétele mellett az együttes budapesti tartózkodása során készített jelenetek is vannak, például a megérkezés Budapestre szárnyashajóval, szentendrei és budapesti séták, gokartozás a Hungaroringen. A negyedszázaddal ezelőtti filmváltozat a digitális megújulás - nagy felbontású kép- és 5.1-es hangminőség - mellett most kibővül egy 25 perces dokumentumfilmmel is, amely a Queen útját mutatja be az 1985-ös Live Aid-től a budapesti koncertig, korábban soha nem látott felvételekkel zenei próbákról, interjúkkal.

A Hungarian Rhapsody című koncertanyag november 5-én DVD-n, Blue-ray-en és CD-n is megjelenik a Universal Music Group gondozásában.

A Queen papíron jelenleg is létezik, 2008-ban The Cosmos Rocks címmel új stúdiólemezt is kiadott Paul Rogers (ex-Free, ex-Bad Company) énekes közreműködésével. A The Cosmos Rockson Brian May mellett csak Roger Taylor játszott a klasszikus felállásból, John Deacon basszusgitáros már jó ideje nem vesz részt a közös munkákban.

A zenekar Freddie Mercuryvel tizenhárom stúdióalbumot - Queen (1973), Queen II (1974), Sheer Heart Attack (1974), A Night at the Opera (1975), A Day at the Races (1976), News of the World (1977), Jazz (1978), The Game (1980), Hot Space (1982), The Works (1984), A Kind of Magic (1986), The Miracle (1989), Innuendo (1991) - adott ki, és 1995-ben megjelent egy posztumusz korong is Made in Heaven címmel.

Az együttes Magic Tour elnevezésű 1986-os koncertsorozatára több mint egymillió jegyet adtak el.

VIDEÓ a Queen 1986-os budapesti látogatásáról:



Tavaszi szél vizet áraszt - Freddie Mercury előadásában: