Ladára épül a feltámasztott márka. Már a korábbi hírek alapján is biztosra lehetett venni, hogy a Nissannak komoly tervei vannak a könnyen elérhető, egyszerű autók szegmensében. A megújult almárka most a Lada Kalina átdolgozott változataként kívánja meghódítani célközönségét.

Az új Datsunok a Ladával közös platformra fognak épülni, valamint közös lesz a fék, üzemanyagrendszer és a kormánymű is. Ugyanakkor Colin Dodge, a Nissan ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, hogy mind a külső, mind a belső jegyek teljesen eltérőek lesznek a Kalinához képest.

A Nissan tervei szerint a Datsunok elsődleges piaca Oroszország, India és Indonézia lesz, a forgalmazást várhatóan 2014-ben kezdik meg. Gyártásának első évében a márka két külön modellel indítana, majd 2015-től a kínált három változatra bővülne. Valószínűleg a Ladához hasonló- 3 és 5 ajtós, illetve szedán - karosszériaváltozatokban gondolkodik a japán gyártó is.

A Datsunokat a tervek szerint Oroszországban, Togliatti-ban működő AvtoVAZ üzemben a Nissan Almerák és Ladák mellett fogják gyártani. A termelést 2016-ig pedig megdupláznák: évente 400 ezer autó a cél. A japán márka további globális törekvései között szerepel, hogy Indiában, továbbá Indonéziában is gyártanák majd az új márkát.

A Nissan nagy reményekkel indítja útjára a feltámasztott almárkáját. A jelentősen mérsékelt, elég hihetetlennek hangzó ígért alapár - 2300 euró (670 ezer forint) - minden bizonnyal kelendővé fogja tenni a kifejezetten keleti piacokra szánt modellt.