Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) társadalmi felzárkózással foglalkozó háttérintézete, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) osztotta szét az ózdi Bizalom és Munka modellprogramban részt vevő családok között azokat a karácsonyi adományokat, amelyeket a minisztérium munkatársai gyűjtöttek az elmúlt két hétben.

Andó Pál, a TKKI ózdi igazgatója adta át annak a 15 gyereknek és családjaiknak az első adományokat, akik részt vettek december 20-án délután a TKKI Ózdi Igazgatóságának karácsonyi programján. Az igazgatóság 150 csomagot állított össze ruhákból, játékokból, könyvekből, édességekből, és tartós élelmiszerekből, amelyek kb. 300-400 ember karácsonyát teszik szebbé.

A további adományokat még karácsony előtt osztja szét az igazgatóság elsősorban a június végén lezárult Bizalom és Munka modellprogramban részt vevő és együttműködő családoknak.  A több mint három mikrobusznyi adományt az EMMI hagyományteremtő céllal idén első alkalommal indította el, melyhez csatlakoztak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Közigazgatási Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkárság munkatársai is, valamint önkéntes munkával segített a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), a Pest Megyei Önkéntes Centrum és a Budapesti Esélyek Háza is. A TKKI Ózdi Igazgatósága az ajándékozottak listáját a helyi Gyermekjóléti Szolgálat, és az intézet szociális munkásainak javaslata alapján állította össze.

Az EMMI dolgozói a hátrányos helyzetű családok számára öt minisztériumi épület átadópontjain gyűjtötték két héten keresztül a munkatársak által adományozott ajándékokat és ide juttatták el ajándékaikat a KIM dolgozói is. Az átvételben, válogatásban, csomagolásban a minisztérium munkatársain kívül nagy segítséget nyújtottak az akcióhoz csatlakozott civil szervezetek önkéntesei is. A kezdeményezés osztatlan sikert aratott a kollégák között, volt, aki már a meghirdetés másnapján számos adománnyal jelentkezett és akadt olyan is, aki azt vállalta, hogy nógrádi falvakba vagy a Bakonyban élő rászorultaknak szállítja el az ajándékokat.

A hátrányos helyzetű családok megajándékozására szánt pénzt, Erzsébet utalványokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében Soltész Miklós Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár adta át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójának, Lehel Lászlónak december 17-én a minisztériumban. Ebből tartós élelmiszert, továbbá tisztító- és tisztálkodó szereket vásárol az együtt élők közötti erőszak áldozatait befogadó krízisközpontoknak és a Titkos Menedékház számára  a segélyszervezet.