Négy közigazgatási és igazságügyi tárgyú törvényjavaslatot tárgyal ma az Országgyűlés. A képviselők egyebek mellett véleményezhetik a járásbírósági elnevezés bevezetését, az anyakönyvi eljárások gyorsítását és a személyi kiváltásának illetékmentessé tételét a 65 év felettiek számára. 

A parlament ülése reggel 9 órakor, az új Büntető törvénykönyv (Btk.) jövő júliusi hatálybalépésével összefüggő jogszabályváltozások általános vitájával kezdődött, majd újabb igazságügyi témájú jogszabály-változtatások kerültek napirendre.

Utóbbiak rendelkeznek például arról is, hogy a jövő évtől a járásbíróságok veszik át a helyi bíróságok szerepét, a munkaügyi bíróságok elnevezése pedig közigazgatási és munkaügyi bíróságokra változik.

Terítékre kerültek a kormány újabb bürokráciacsökkentő lépései, amelyek ezúttal a külföldiek magyarországi házasságkötését segítik, továbbá nyolcról öt napra csökkentik az anyakönyvezés határidejét.

A kabinet ezen indítványában szorgalmazza, hogy a jövőben 70 helyett 65 éves kortól lehessen illetékmentesen személyi igazolványt kiváltani.