Az olasz pénzügyőrség szerint a Google 2002 és 2006 között eltitkolt 240 millió euró jövedelmet és és elmulasztott befizetni 96 millió euró adót - írja a Repubblica.it. A cég szerint minden országban betartják a jogszabályokat. 

240 millió euró jövedelmet titkolt el 2002 és 2006 között a Google Olaszországban, ezzel 96 milliónyi forgalmi adó befizetésével maradt adós - közölte írásban az olasz pénzügyminisztérium egy parlamenti képviselőnek küldött válaszában. Stefano Graziano azt tudakolta, hogy mely vállalatok vonták ki magukat a gazdasági súlyuknak megfelelő adó megfizetése alól. Olyan globális cégekről van szó, amelyek jogi kiskapukat kihasználva a kelleténél kevesebb adót fizettek be.

A Google Italiát érintő ellenőrzéseknek még nincs vége, tegnap előtt újabb vizsgálat indult ellenül - írja a Repubblica.it, amely szerint a rákövetkező öt évben 1,7 milliárdos bevétele volt a cégnek, így a korábbinál is nagyobb mértékű adóelkerülésről lehet szó ebben az időszakban. Az olasz lap híre szerint a probléma nem csak a Google-t érinti, hanem a hi-tech szektor nagy multicégeit. A Google a gyanú szerint azzal csalt, hogy nem a teljes forgalmát vallotta be, hanem csak a Google Inc., illetve a Google Ireland részéről érkezett jutalékot.

A Google közleményében azt írja, hogy cégük minden országban betartja az adótörvényeket, és biztosak abbak, hogy az olasz jogszabályokkal is ezt tették. A cég hozzátette, hogy továbbra is együttműködnek a hatóságokkal és minden kérdésükre válaszolnak.