A decemberi romániai parlamenti választáson induló két magyar párt versenye mozgósító hatással van a romániai magyarságra - jelentette ki Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. 

Az EP-képviselővel a Bihari Napló című nagyváradi napilap közölt csütörtökön interjút, amelyben Tőkés László kifejtette, hogy a nyári romániai helyhatósági választások is azt mutatták: mozgósító hatással van a verseny a magyarokra.

Az EMNT elnöke rámutatott: mindenképpen mozgósítani tudja az RMDSZ ellenzéke azokat a választókat, akik semmiképpen nem szavaznának az RMDSZ-re, de a verseny hatással lehet a távolmaradókra is, akik rendszerint nem mennek el voksolni, vagy átszavaznak román pártokra.

Tőkés László szerint a decemberi választáson az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bejuthat a román törvényhozásba, ahol kialakíthatják azt az összefogást, amelynek létrehozását megakadályozta az RMDSZ, ezért voltak kénytelenek külön úton indulni.

Az interjúban kitért a nemzeti összefogás kérdésére is. Mint mondta, rá kell mutatni, hogy nem sok kis magyar ügy van különböző országokban, hanem egyetlen magyar ügy van: a tárgyalópartner és az ügy alanya nem egyik vagy másik közösség, hanem az egységes magyar nemzet. Hozzátette: mintaértékűnek tekinti ebben a kérdésben Orbán Viktor miniszterelnök személyes politikusi attitűdjét.

A kommunizmus alatt elkobzott romániai egyházi ingatlanok késlekedő visszaszolgáltatása miatt szervezett tiltakozásokról szólva úgy vélekedett, hogy "lassan őrölnek Európa malmai", de a tiltakozások kezdik kifejteni a hatásukat, mert a Nyugat érzékeny az ilyen ügyekre. Ezért arra kell törekedni - tette hozzá -, hogy "tornázzuk fel ezeket az ügyeket a nemzetközi figyelem, az Európai Unió ingerküszöbének szintjéig" - olvasható a Bihari Naplóban.