Több százezren élhetnek a közterhek befizetését részben elkerülő vállalkozásokból. Ezt a szakmai becslést az adóhivatal statisztikái is jórészt alátámasztják: a hatóság az idén nagyjából tízezerszer ellenőrizte a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, az esetek 15-20 százalékában állapított meg jogsértést. 

A féllegális keretek közt működő vállalkozásokat jogkövető magatartásra szoríthatja a pénztárgépek és az adóhivatal közötti elektronikus kapcsolat kiépítéséről szóló javaslat, amit a Matolcsy-csomag többi elemével együtt csütörtökön nyújtott be a költségvetési bizottság a T. Háznak. Az adótörvényt módosító indítványokról már hétfőn szavazhat a parlament. A nemzetgazdasági miniszter eredeti bejelentéseihez képest a csomagban több elem is változott. Például kevésbé nő az eredetileg tervezettnél a kafetériát érintő járulék, amit 10-ről 14 százalékra módosít a javaslat. Jövőre nem feleződik a bankadó, s debütál a 2-3 ezrelékes tranzakciós illeték. Az intézkedésekre azért van szükség, hogy az Európai Unió által elvárt 3 százalék alatt lehessen tartani jövőre is a költségvetés hiányát.

Számos visszaélési módszert tártak fel azok az adóhivatali vizsgálatok, amelyek arra igyekeztek választ kapni, hogy a hazai gazdaság szereplői előírásszerűen használják-e pénztárgépeiket. – Az idei esztendőben nagyjából tízezer alkalommal ellenőrizte a hatóság a pénztárgépekkel kapcsolatos szabályok betartását. A revizorok az esetek 15-20 százalékában a rendelkezések áthágását állapították meg – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Linczmayer Szilvia. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője közölte azt is: a jogsértőkre összesen 130 milliós büntetést szabtak ki.

A legtöbbször észlelt szabályszegésekről a szóvivő részletesen is beszélt. Az ellenőrök egyes vállalkozóknál például arra lettek figyelmesek, hogy a pénztárgép épségét, eredetiségét igazolni hivatott plomba sérült vagy nincs meg. Máskor a készülék javítását és az egyéb beavatkozásokat feltüntető pénztárgépnaplóval nem tudott elszámolni a vizsgált társaság. A NAV számos esetben állapította meg azt is: a pénztárgép manipulálásával a cég utóbb eltüntette, csökkentette aznapi forgalmát. A szóvivő olyan esetekről is beszámolt, amelyekben a tetten ért társaság alkalmazottai nem rögzítették az ellenérték átvételét a pénztárgépben, azaz eltitkolták az ügyletet, így próbálva elkerülni az adófizetést. Gyakori, hogy a kasszánál dolgozó személy a pénztárgépen adja össze mindazon termékek árát, amelyet a vásárló kiválasztott, ám az összesítő gombot nem üti le, számlát nem nyomtat, a vásárlás így nem kerül be a nyilvántartásokba.