A nemzetközi együttműködés javulásának és a bűnüldöző szervek fokozódó hatékonyságának köszönhetően egyre több külföldre menekülő kínai bűnözőt fognak el a hatóságok - írta hivatalos hatósági adatokat idézve a Hszinhua hírügynökség.

MTI - Az elmúlt fél évtizedben 76 olyan - egykor kormányzati posztot betöltő és azzal visszaélő - tisztviselőt fogtak el a hatóságok, aki a hazai igazságszolgáltatás elől külföldre menekült - jelentette a Hszinhua. A statisztikák szerint gazdasági jellegű bűnök miatt ugyanezen idő alatt félezer kínai lakost kerítettek külföldön kézre a hatóságok.
 
Kína az elmúlt években jelentős fejlődést ért el a határokon túlra menekülő bűnözők elfogásában, és a bűnösök külföldre szökésének megakadályozása is egyre sikeresebb. Ez elsősorban a nemzetközi együttműködés javításának és a kínai bűnüldöző szervek fokozódó hatékonyságának köszönhető az illetékes hatóságok szerint.
 
Az elmúlt öt évben hírhedt bűnözőket, többek közt Hszü Csao-fant, Hszü Kuo-csunt és Kao Sant, a Bank of China különböző helyi fiókjainak vezetőit, valamint a csempészhálózatot vezető milliárdos vállalkozó Laj Csang-hszinget is elfogták, utóbbit 12 éves kiadatási eljárás eredményeként.
 
A mind több szökési kísérlet miatt Kína szigorította a hivatalnokok fegyelmi vizsgálatát, felügyeletét, kiterjesztette vagyoni helyzetükre vonatkozó beszámolási kötelezettségüket, és külön figyelmet kapnak azok, akiknek családtagjai külföldre költöztek. Ezen túl a határokon át való mozgást lehetővé tevő dokumentumok kiadási rendje is szigorodott, amire a hamis papírok számának növekedése miatt is szükség volt. 2008 óta például csaknem 200 egykori kormányzati hivatalnok próbált meg ilyen okmányokkal a határokon túlra szökni.
 
Nemcsak az egykori kormányzati tisztviselők körében divat a szökés, komoly adósságokat felhalmozó magánvállalkozók is tucatszám menekülnek hitelezőik elől. Több mint 100 millió jüannal tűnt el például a "gyönyörű milliárdosnak" is nevezett híres üzletasszony Ku Csun-fang, de ugyanennyi kölcsönnel tartozik az "örökké nyaraló bankárként" emlegetett Szun Feng is, aki thaiföldi kiruccanásáról nem tért haza. Jelenleg mindkettőjüket keresik még a hatóságok.