Észtország virágzó barnamedve-populációja az egész országban szétszóródott, miután a vadászat mértéke lecsökkent hagyományos élőhelyükön. 

Peep Mannil, az észtországi környezetinformációs központ szakembere az Eesti Paevaleht újságnak nyilatkozva elmondta, a medvék élőhelyüket Észtország középső területétől a Balti-tenger nyugati régióiig tudták kiterjeszteni, főképpen azért, mert a vadászok az ország középső területén igyekeznek nem kilőni az anyamedvéket.

Az erdővel sűrűn borított ország barnamedve-populációja a becslések szerint 650-700 egyedet számlál, mely Svédország és Finnország után az Európai Unió harmadik legnagyobb populációjának számít. A medvék hagyományos territóriuma Észtország Oroszországgal közös keleti határa mentén, valamint az apró ország középső és déli régiójában terül el.

A vadászatot szigorúan ellenőrzik, és 2003 óta a vadászoknak részletes kérdőívet kell kitölteniük minden egyes kilőtt medvéről, hogy így tökéletesítsék a populációs adatgyűjteményt. A medvék elterjedésének következményeképpen a 2007-es 27 egyedről 55-re nőtt a kilőtt állatok száma.

Észtország medvéinek nagy része már téli álomra szenderült, vagy éppen aludni készül. Az utóbbi években a farmerek felkínálta medvenyom-követés újfajta vonzerőt jelent a bátor turisták számára. A kevésbé bátrak online követhetik az állatokat az erdőkben kihelyezett webkameráknak köszönhetően.

Azonban nem minden észt farmer örül a medvék szaporodásának, mivel a mackók által kedvelt méz miatt az utóbbi években megnőtt a méhkasok elleni támadások száma.