Új tanácsadó testületek is segítik majd a jövőben a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának cigánymissziós tanácsát - jelentette be Szűcs Endre, a Tiszáninneni Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője a zsinat pénteki budapesti ülésén.

MTI - Hangsúlyozta: fontos a cigánymissziós stratégia kidolgozása, a következő, tavaszi zsinati ülésre pedig ehhez kapcsolódóan egy tanulmányt is elkészítenek.
 
Szűcs Endre kiemelte: több konzultációt tartottak az egyház munkatársaival tevékenységük hatékonyabbá tétele érdekében. Megemlítette, hogy a már működő szociológiai szakcsoportjuk két felmérést végez, az egyik a gyülekezetek és a cigányság kapcsolatát vizsgálja, a másik pedig a cigányság tapasztalatait összegzi az egyházzal kapcsolatban.
 
Beszámolt arról is, hogy a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban 22 hallgatót helyeztek el, köztük vannak általános orvos, fogorvos, kutató biológus és gyógytornász szakosok.
 
Utalt arra, hogy az Út az életért elnevezésű programmal októberben országszerte egészségügyi szűrővizsgálatokat és életvezetési tanácsadást szervezett a cigánymissziós tanács, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa a közelmúltban cigánymissziós konferenciát tartott.
 
Szűcs Endre elmondta, kinevezték Dani Esztert a zsinati hivatal missziói irodája vezetőjének. Az ő feladata többek között az MRE cigánymissziós stratégiájának kialakításával megbízott munkatársak együttműködésének irányítása, valamint a stratégia kidolgozásban és megírásában való aktív részvétel - tette hozzá.