Moszkvának nem sikerült megállapodnia a Perzsa-öböl arab országaival a szíriai válság rendezéséről, s Szergej Lavrov külügyminiszternek több keserű pirulát is le kellett nyelnie szaúd-arábiai látogatása során - derült ki a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap pénteki beszámolójából.

MTI - Az orosz diplomácia vezetőjét rögtön a rijádi repülőtéren kellemetlenség érte. Az őt szállító, körülbelül százméteres magasságig süllyedő repülőgéptől megtagadták a leszállási engedélyt, így a pilótáknak újra a magasba kellett emelkedniük. A szaúdi főváros reptéri irányítói indoklás nélkül az utolsó pillanatban átirányították a gépet egy másik repülőtérre.
 
A következő kellemetlenséggel a tanácskozáson szembesült Szergej Lavrov, aki részletes beszéddel készült az Öböl menti együttműködési tanács és Oroszország miniszteri szintű tanácskozására, de a felszólalás elmaradt. A találkozó résztvevői úgy döntöttek, hogy azonnal a vitára térnek rá.
 
A lap utalt arra, hogy az orosz külügyminiszter szaúd-arábiai látogatására az új szíriai ellenzéki koalíció megalakításának másnapján került sor. A Perzsa-öböl arab országai üdvözölték az új szervezet létrehozatalát, amelynek Katar máris katonai segítséget ígért.
 
Moszkva ugyanakkor Lavrov személyében "megpróbálta lehűteni a forrófejűeket Rijádban", - fogalmaz a cikkíró. Ők ugyanis meg vannak győződve arról, miszerint Bassár el-Aszad hatalmának megdöntése már nem kérdés. Moszkva ellenzi Aszad ellenfeleinek a hatalom megszerzése érdekében alkalmazott módszereit, és azt, hogy a koalíció szét akarja verni valamennyi állami intézményt, ugyanis ez ellentmond a válság békés rendezéséről szóló nemzetközi terveknek - emlékeztetett az orosz kormánylap.
 
A Perzsa-öböl országai azonban nem hajlottak a mérsékeltebb álláspontra, ezért a Rosszijszkaja Gazeta írása szerint végleg értelmét vesztette az úgynevezett szíriai akciócsoport új találkozója, amelynek első és egyetlen ülését június végén Genfben tartották meg az ENSZ BT öt állandó tagállama, az Európai Bizottság, a Szíriával szomszédos Törökország és néhány arab ország részvételével.
www.rg.ru/2012/11/15/er-riyad.site.html