Csökkent a bankok hitelezési képességea és hajlandóság is, az elsődleges effektív korlátot azonban az alacsony hitelkereslet jelenti - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) idei éves konferenciáján csütörtökön.


MTI - Szász Károly az MPGEKE honlapján ismertetett előadása szerint egyértelműen negatív tendenciák láthatók a bankrendszer és a reálgazdaság kapcsolatában. A bankrendszer portfoliójának fedezettsége összességében megfelelő, ám a rendszeren belül nőnek a jövedelmezőségi különbségek, ami erodálja a veszteséges intézmények kockázati tartalékait.
 
A hazai bankrendszer stabil, a tőkeellátottság megfelelő, a tőke összetétele kimagaslóan jó, a likviditás biztosított, a szektor erős alkalmazkodóképességet mutat - mondta Szász Károly.  Úgy vélte ugyanakkor, hogy a magyar bankrendszer relatív előnye csökkenni fog, többek között azért, mert az európai szabályozás olyan irányba mutat, ami miatt megnő a tőkeigény.
 
A bankuniót az európai integráció fontos lépésének nevezte, amihez támogatóként és konstruktívan kell viszonyulni. Mint mondta, a bankunió az integráció belső logikájából következik, alapvetően az eurózónában levő országokat és bankokat érinti, ám mivel minden tagállamnak meg kell szavaznia az új rendszert, így Magyarországnak is megvan a lehetősége, hogy érdekeit érvényesítse.
 
(Az MPGEKE kétnapos, balatonőszödi konferenciája zártkörű, az esemény a http://www.mpgehirportal.hu/hirek/megkezdodott-az-mpgeke-eves-konferenciaja-fokuszban-a-hatekonysag-es-a-hasznosulas weboldalon követhető nyomon.)