Kevés olyan zöldség van, ami finom, egészséges és még olcsón is beszerezhető. Ilyen az ősz csodás, narancsszínű zöldsége, a sütőtök, ami annyi jóságot tartalmaz, hogy már nem is lehet rossz. Karotin, niacin, pantoténsav, A, B1-, B2-, B6- vitaminok, kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, amiktől az egészség tárháza ez a rostokban is gazdag zöldség. Sütőtököt már a kisbabáknak is adhatunk, gyakorlatilag nincs olyan korosztály, akinek ne lenne előnyös a fogyasztás.

Nálunk is beszerezhető fajtái:

sonkatök (kanadai vagy orange tök)
kerek, bordázott (nagydobosi tök)
hokkaidó tök (kisebb, élénk narancsszínű)

Vásárlása

Megfelelő körülmények között tárolva a sütőtök sokáig eltárolható zöldségféleség. Vásárláskor figyeljünk oda arra, hogy a héja kemény legyen. Ha helyenként sérült, vagy már puha, ne vegyük meg inkább, mert akkor gyorsan megrohad.

Felhasználása:

A sütőtök felhasználása igen sokoldalú. Klasszikus elkészítése a sütőben való sütés, de főzhetjük, párolhatjuk, sőt, még nyersen is fogyaszthatjuk.

Almával, répával, esetleg szőlővel, gyümölcscentrifuga segítségével nyers ivóleveket készíthetünk. Így biztosítani tudjuk még télen is a természetes vitaminfeltöltésünket.

Reszeljük le nyersen, és adjuk hozzá kevert tésztákhoz, muffin alapokhoz. Ízletes, és szaftos állagú süteményeket készíthetünk belőle.

Vágjuk kockára, és adjuk ragukhoz.

Sütőtökkel ízletesebbé és színesebbé tehető a tepsis burgonya, a sült zöldséges köretek.

Mind a nyers, mind a már megsütött sütőtökből változatosan ízesíthető krémleveseket készíthetünk.

Burgonyapüré helyett egy rostokban gazdag, színes püré készíthető belőle sült húsok kísérőjének.

Elkészítéséhez valóban csak a fantáziánk szabhat határt.

Fűszerezése:

Sütőtök a süteményekben: fahéj, csillagánizs, vanília, gyömbér, szerecsendió, narancshéj
Egyéb fűszerei ételekbe: rozmaring, bors, chili, kakukkfű, bazsalikom, levendula, gyömbér
Különleges: kókusztej-chili-gyömbér-lime, vagy kókusztej-narancslé-curry-gyömbér