Az úgynevezett energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni. A hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros: az energiaitalok ártalmasak lehetnek a szív- és érrendszerre – vélik a szakértők. 

Van, amikor egyszerűen sok a jóból: a szív- és érrendszeri panaszokkal együtt élőknek ajánlatos messze elkerülni az energiaitalokat, s mindenk másnak is csak mértékkel fogyasztani. A koffeinben gazdag innivaló – amely sok esetben még számos élénkítő hatású anyagot tartalmaz – jelentősen növeli a vérnyomást és emeli a pulzusszámot – figyelmeztet a Német Belgyógyászok Szakszövetsége.

Ezzel szemben azok a sportitalok, amelyek magas szénhidrát-tartalmúak (koffein nélkül), s ásványi anyagokban is gazdagok, teljesen ártalmatlanok egészségi szempontból. A figyelemfelhívás során Wolfram Delius, müncheni kardiológus egy amerikai tanulmányra hivatkozik: fiatalok esetében fél liter energiaital elfogyasztása két órán belül nyolc százalékkal növelte a vérnyomást, míg a pulzus is 5-7-tel emelkedett percenként.

Az energiaitalok rendszeres fogyasztásával a fiatalok körében is fennáll annak a veszélye, hogy egy kezdeti stádiumban lévő, s ezért nem észlelt és ezért kezeletlen szív- és érrendszeri megbetegedés felerősödik. Delius szerint a veszélyt növeli, hogy a fiatalok esetében az ilyen jellegű betegséget csak később diagnosztizálják.

Az energiaitalokat a fiatalok emellett főleg olyan szituációkban fogyasztják, amelyek amúgy is megterhelőek a szervezet számára: alkohollal keverve, nagyobb fizikai megterhelés után, vagy erős fáradtság esetén. „A szív- és érrendszer védelme érdekében semmiképpen sem ajánlott az energiaitalokat alkohollal keverni, s ha már magas koffeintartalmú italt fogyaszt valaki, gondoskodnia kell a megfelelő mennyiségű (nem alkoholos) folyadékbevitelről is” – tanácsolja Delius.

Nem mehetünk el amellett sem szótlanul, hogy az energiaitalok a rendszeresen, vagy akár alakalomszerűen szedett gyógyszerek hatását is befolyásolják, ezért „ajánlott a szedett gyógyszer és az energiaital fogyasztásának összeegyeztethetőségéről a háziorvossal konzultálni” – mondja a professzor.


Ez a baj az energiaitallal

Nem azzal van baj, hogy vannak energiaitalok, hanem azzal, hogy ezeket nem megfelelően használjuk – fogalmazott a szakember. Veszélyes a gyermekekre az energiaital fogyasztása - állapította meg az ÁNTSZ, amely tavaly november óta gyűjtötte az ital fogyasztásával összefüggő adatokat. Az egy évig tartó vizsgálatból kiderült: 232 fiatal lett rosszul túlzott energiaital-fogyasztás miatt, minden második esetben kórházi ellátásra volt szükség, néhány esetben pedig maradandó károsodást okozott az energiaital, egy fiatal meghalt.

Az energiaital túlzott fogyasztása, elsősorban a szívre és az érrendszerre ártalmas, a koffeinben gazdag ital ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, ez pedig a fejlődésben lévő gyermekek szervezetére különösen veszélyes, náluk a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Ezért is találja megdöbbentőnek az ÁNTSZ, hogy vizsgálata szerint 4-ből 3 esetben 18 éven aluli lett rosszul túlzott energiaital-fogyasztás miatt, voltak köztük 8-10 éves gyermekek is. Akadt olyan, akinek két deci elfogyasztása után lettek problémái, de volt olyan is, aki három litert ivott meg belőle.

Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház toxikológusa szerint a fő problémát az okozza, hogy az energiaitalban többféle koffein is van. Nem azzal van baj, hogy vannak energiaitalok, hanem azzal, hogy nem megfelelően használjuk őket – fogalmazott a szakember. Sok fiatal azért iszik energiaitalt, mert éjszaka sokáig ébren van, és azt hiszi, hogy másnap ettől friss marad, azonban a koffeinbevitel ellenére a szervezet mindenképpen elfárad, sőt később sokkal fáradtabb lesz - hívta fel a figyelmet a szakember.



Ne keverjük tudatmódosítókkal

Az energiaital akkor válhat veszélyessé, ha valaki más tudatmódosítókkal, alkohollal, droggal, nyugtatószerekkel használja együtt, vagy egyiket a másik után issza – mondta dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiájának vezetője. A szakértőt az után kérdezték, hogy a sajtóban megjelent a hír: a gyanú szerint egy 18 éves és két 15 éves kanadai fiú meghalt, miután Red Bullt ivott (az utóbbi kettő egyike emellett egy másik, Monster Energy márkájú energiaitalt is fogyasztott).

Zacher szerint a rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosítószerekkel, például altatóval, nyugtatóval, kábítószerrel vagy alkohollal. Éppen ezért úgy véli, a kanadai eseteknél érdemes lett volna megvizsgálni azt is, hogy mennyi energiatalt fogyasztottak az érintettek, milyen időintervallumon belül, szedtek-e mellé valamilyen tudatmódosítószert, valamint, hogy szenvedtek-e valamilyen krónikus betegségben.

„Ez egy kicsit más egészségügyi szempontból, mint amikor valaki csak energiaitalt használ. Jelentős különbség van, és ezt nem szabad összekeverni azzal, amikor a fiatalok buliban szimplán ilyeneket isznak. Ott elő szokott fordulni, például, egy péntek este elkezdődő partiban, ami vasárnap végződik, hogy akár tíz-tizenöt shotot is elfogyasztanak. Ennek viszont már valóban lehet veszélye” – mondta a szakorvos.

Zacher Gábor szerint a tiltás vagy az elriasztás helyett sokkal inkább a mértékletesség fontosságára kellene felhívni a figyelmet, illetve megértetni a gyerekekkel azt, hogy ezek nélkül a „koffeinbombák” nélkül is lehet élni. „Az elriasztásnak szerintem semmi értelme nincs. Nagyon rossz szakmapolitikai lépés, amikor riogatunk és mindenféle olyan dolgokat mondunk, amelyek időnként elő szoktak fordulni” – magyarázta. Hozzátette: ha a felhívás ellenére, mégis fogyaszt egy kiskorú energiaitalt, akkor a napi fogyasztása ne haladja meg a száz milligrammot. A 14 év alattiaknak pedig „abszolút nem javasolja” az energiaitalokat.

A toxikológus elmondta: a vizsgaidőszakban sem érdemes a tanulást kávéval, koffeintablettával és energiaitalokkal éjszakába nyúlóan meghosszabbítani. Az így mobilizált pluszenergia ugyanis hamar leürül. A szervezettel nem lehet visszaélni a végtelenségig, regenerációra van szüksége – fogalmazott. Ugyanígy nem jelent megoldást az sem, ha közvetlenül a vizsga előtt tölti fel magát a hallgató ezekkel. A szakértő szerint a „bádogdobozokból" vásárolt kávé ízletes, de alig tartalmaz koffeint. Ugyanígy hasztalan energiaitalt inni vizsga előtt, mert az csak a fizikai teljesítményt növeli, szellemi ugrást nem jelent.






Döntik magukba a gyerekek az energiaitalt

Az elmúlt egy évben összesen 232 ember lett rosszul és került akár kórházba is azért, mert túl sok energiaitalt ivott - derül ki az ÁNTSZ friss összegzéséből. Főleg a tizenéves fiúkat éri baj, sokszor gyerekeket is. Akadt, aki három liter energiaitalt magába döntött, sokan pedig rá is ittak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy éve gyűjti az adatokat a túlzott energiaital-fogyasztással összefüggő esetekről. A mérleg az ÁNTSZ közleménye szerint a következő: az elmúlt egy évben összesen 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital fogyasztással összefüggő eseményről, rosszullétről, kellemetlen tünetekről. 81 százalékban fiúk, 19 százalékban lányok lettek rosszul az energiaitaloktól. Az elfogyasztott energiaital mennyisége a két decilitertől a három literig terjedt. Az esetek negyedében alkoholt is ittak az energiaital mellé.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a koffeinhez nem hozzászokott embereknél - gyerekeknél és tinédzsereknél - a túladagolás akár halált is okozhat. Ezért is megdöbbentő, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves gyerekek is voltak - áll a közleményben. A tünetekkel jelentkezők legnagyobb része - 23-23 százalék - a 13-14 éves, 15-16 éves és a 19 éven felüli korosztályba tartozott. Az esetek 4 százaléka fordult elő a 8-10 évesek, 12 százaléka a 11-12 évesek és 15 százaléka a 17-18 évesek körében.

Az energiaital fogyasztásra az esetek 37 százalékában délután, 26 százalékában délelőtt, vagyis tanítási időben, 18 százalékában este, 14 százalékában reggel, míg 5 százalékában éjszaka került sor. Az érintettek egy része több napszakon keresztül és különböző helyszínen is ivott energiaitalt. A legnagyobb arányban azonban otthon (36 százalék), az iskolában (20 százalék), illetve közterületen, utcán fogyasztották az energiaitalt rosszullétük előtt.

A túlzott energiaital-fogyasztásnak 229 esetben nem volt maradandó következménye, 123 főt kellett állapota miatt egészségügyi ellátásban részesíteni. Két esetben feltételezhető, hogy szerepet játszott a gyermekek magas vérnyomásának kialakulásában. Egy haláleset is előfordult, amely azonban közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital-fogyasztással, ugyanakkor a fogyasztás körülményei hozzájárulhattak a halál bekövetkeztéhez.

Az ÁNTSZ szerint minden fiatalnak tudnia kellene, hogy az energiaital nem szomjoltásra való, hanem azért fogyasztják, hogy növeljék a terhelhetőségüket például a munkahelyen, sportoláskor. A túlzott fogyasztás hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szív- és érrendszerre. A koffeinben gazdag ital ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, ami egy fejlődésben lévő szervezetre mindenképpen veszélyes.