Két nyertes projekt eredményeként ötmilliárd forintos ipari infrastruktúrafejlesztés valósulhat meg 2014 végéig Debrecenben - jelentette be a város polgármestere. 

A helyi nemzetközi repülőtéren, illetve a Határ úti ipari parkban létrejövő infrastruktúrafejlesztés további 25 milliárd forintos ipari beruházást indukál - tette hozzá Kósa Lajos. Közölte: a beruházások 300-500 új munkahelyet teremtenek Debrecenben.

A fejlesztési támogatást elnyert Xanga cégcsoport a repülőtéren intermodális központot alakít ki: az 50 százalékos támogatottságú, összesen 2,7 milliárd összegű beruházás során felújítják az ipari vágányokat, illetve összesen 14 ezer négyzetméter alapterületű innovációs és inkubációs központot, termelő és szolgáltató csarnokot, valamint vasúti átrakó logisztikai terminált építenek - ismertette a részleteket a polgármester.

Elmondta azt is, hogy a Határ úti ipari parkban 1,1 milliárd forint támogatással 15 ezer négyzetméter alapterületű, ipari technológia fogadásra alkalmas csarnokot építenek. Az újonnan megvalósuló központban a betelepülő vállalkozások akár kisebb (500 négyzetméter), vagy akár nagyobb (2-3000 négyzetméter) alapterületű, az épület többi részétől elválasztott ipari csarnokokat és hozzájuk kapcsolódó blokkokat is bérelhetnek. A fejlesztés az ipari parkon belül, egy csaknem négy hektáros ingatlanon valósul meg.

Herdon István, a Xanga csoport tulajdonos igazgatója hozzátette: válságos időszakban nagy erőfeszítésbe kerül az ipartelepítés, amihez ilyenkor nélkülözhetetlen az állami támogatás. A befektető szerint ez nagy lehetőség Debrecennek, hogy továbbra is versenyképes, befektetőket vonzó terület legyen a régióban, beleértve a határ menti térségeket is.

Papp László (Fidesz), Debrecen stratégiai alpolgármestere szerint éles harc folyik a térségben a befektetésekért. Külön kiemelte a debreceni repülőtér szerepét, amely az egyetlen olyan légikikötő a térségben, amely a közúti mellett vasúti kapcsolattal is rendelkezik.

Bővebben:

Egyrészt a reptéren felújítják a korábbi vasúti vágányokat és új csarnokokat építenek, másrészt bővítik a Határ úti Ipari Parkot. A fejlesztésekről volt szó a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorának szerdai adásában, ahol Herdon István, a Xanga-cégcsoport igazgatója volt a vendég.

Herdon István az ipari parki fejlesztés kapcsán elmondta, hogy 1 milliárd 100 millió forint támogatást ítéltek meg egy 15 ezer négyzetméteres csarnok megépítéséhez a DIP Invest Kft. részére.

- A DIP Investnek már van egy ugyanilyen inkubátorcsarnoka, ami 6 ezer négyzetméteres, az öt éve bérbe van adva egy német termelő cégnek. Ez a cég most egy nagy projekthez kezdett hozzá, és ehhez van szükség a 15 ezer négyzetméteres termelő technológia transzfer befogadására alkalmas csarnokra – nyilatkozta igazgató.

Herdon István kiemelte, hogy a válság miatt egyre több termelő cég helyezi át a gyártást Nyugat-Európából keletre, mivel itt versenyképesebbek az árak, így reményeik szerint a következő három évben még jelentősebb lesz az érdeklődés a régió iránt.

A repülőtér melletti beruházás kapcsán elmondta, hogy az intermodeális logisztikai központnál építenek csarnokokat, amiket bérbe adnának a betelepülő cégeknek.

- A repülőtér egy zöldmezős helyszín. Ahhoz, hogy a repülőtér fejlődjön, oda kell vinni az üzleti környezetet. A vállalkozások, logisztikai cégek megjelenése lendítené fel igazán a forgalmat – magyarázta Herdon István.

Az igazgató hozzátette, hogy érdeklődők folyamatosan jönnek, szinte hetente találkoznak új partnerrel. Persze ezek között vannak komolyabbak, meg nézelődők is, az azonban nagyon fontos, hogy már a kész csarnokban tudják fogadni az érdeklődőket.

- Azzal nem lehet idehozni a befektetőt, hogy a zöld területet mutatjuk. A befektetőnek a konkrét épületet kell látnia, különösen most a válságban, amikor nagyon sok projekt nem fejeződik be. Akkor leszünk sikeresek, ha a kész csarnokot tudjuk mutatni az érdeklődnek – hangsúlyozta Herdon István.