Az ősz és a tél beköszöntével jelentősen romlanak a közúti közlekedés biztonságának feltételei. Az egyre korábban beköszöntő sötétség, a párás, nyirkos idő nem csak a hangulatunkat, hanem a koncentráló képességünket, a reakcióidőnket és a figyelmünket is jelentősen befolyásolja. Emiatt ősszel nő a közúti balesetek száma, sok a halálos kimenetelű baleset és a súlyos sérülés is. 

Ebben az időszakban csökken a szervezet energiája, lassulnak a folyamatok, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen sportoljunk, illetve elegendő időt tudjunk pihenésre fordítani.

Nem elegendő csak az évek alatt megszerzett rutinra hagyatkozni, hiszen bármikor adódhatnak előre nem várt helyzetek, amiknek a megoldása azonnali beavatkozást igényel. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a megfelelően gyors reakcióhoz szükséges körülmények, mint például a műszakilag kifogástalan autó és a helyzetet uralni képes  vezető a lehető legjobb állapotban legyen.


Gépjárműellenőrzés

2012. november  15.-december 15. között az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság országos fokozott közúti ellenőrzést hajt végre, melynek során teljes körűen és kiemelten vizsgálják a közúton közlekedő autók és motorkerékpárok, valamint  a haszongépjárművek világítását, láthatóságát. Elsődleges cél a figyelem felkeltése, és a viszonylag kicsi, de nagy bajt okozó hibák kiszűrése, javítása. Másodlagos cél a közlekedés biztonságának növelése és a balesetek során keletkező károk csökkentése.

A fenti időszakban fokozottan ellenőrzik az autók megvilágítását, mivel sok, a helytelen megvilágítás miatt bekövetkező baleset elkerülhető lenne (pl.  a fényszóró helytelen beállítása a látóteret akár 30 m-rel is csökkentheti, vagyis ennyivel később vesszük észre, ha valaki megy az úton).  Ezen kívül ellenőrzik még a szélvédő és az ablakok tisztaságát, épségét és természetesen elengedhetetlen a láthatósági mellény megléte is.

Országosan több szerviz is csatlakozott a kampányhoz, ezekről az alábbi linken tájékozódhat:

http://latnieslatszani.hu/hu/szervizkereso_228.html

Látásellenőrzés
A fenti időszakban lehetőség van a látás ingyenes ellenőrzésére, aminek megtörténtéről az optika igazolást ad ki, ami az ellenőrzéskor felmutatható.  Az igazolás kiadásának feltétele, hogy a látás jó legyen távolra, illetve ha valaki szemüveggel, vagy kontaktlencsével vezethet a jogosítvány szerint, annak a látása a fenti korrekciók valamelyikével megfelelő legyen.  Az ellenőrzés során a rendőr kérheti a tartalék szemüveget, aminek szükségességéről sokan nem is tudnak. Tehát nem elegendő az, ha valakinek van egy jó szemüvege, amit visel, az ellenőrzés során a tartalék szemüveget is be kell mutatni.

A vizsgálat szűrés jellegű, tehát azt nézik, hogy a meglévő szemüveggel mennyire jó a látásélesség, és ha megfelelő az igazolás azonnal kiállításra kerül.

Amennyiben a szemüveg régi, vagy nem jó és a látás vele nem megfelelő, úgy lehetőség van új szemüveg készíttetésére, és ezután kerül kiállításra az igazolás a megfelelő látásról.

Az akció időtartamára és az országos kiterjesztésre tekintettel javasolt a fenti ellenőrzések ingyenes elvégeztetése. 1-2 óra időráfordítással előzze meg Ön is a több 10.000 Ft-os bírságot!

Országosan több optika is csatlakozott a kampányhoz, Budapesten az akcióban részt vevő optikák közül a Visual Optika rendelkezik az ORFK-OBB, a Semmelweis Egyetem és a Carl Zeiss által kiadott

„ A látáskorrekció és a látáskultúra fejlesztése a közlekedés biztonságáért” tanusítvánnyal.

A látásellenőrzéshez előzetes bejelentkezés szükséges.