Hosszútávú, stratégiai megállapodást kötött ma a magyar kormány és a Magyar Suzuki Zrt. Az erről szóló eseményen Orbán Viktor azt mondta, a magyar kormány azokkal a cégekkel köt megállapodást, amelyek saját profitérdekeiken túl a magyar emberek érdekeit is szolgálják, a kormány a termelő beruházásokat támogatja. 

Az ötödik stratégiai megállapodást írták alá ma a Parlamentben a kormány és nagyvállalatok között, ezúttal a Magyar Suzuki Zrt.-vel köt partnerségi egyezményt a kabinet. Az eseményen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Hisashi Takeuchi, a társaság vezérigazgatója.

A kormány megalakulása óta támogatja a termelő beruházásokat, mert új munkahelyeket teremtenek - mondta a bevezetőben Giró-Szász András kormányszóvivő, a kormány ezekkel a cégekkel stratégiai partnerségi megállapodást köt.

A részletekről Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a kormánynak van egy hosszútávú víziója, amelyet magyar gazdasági modellnek is lehet hívni. Úgy gondoljuk, mondta, hogy azok az országok lesznek sikeresek, amelyek a legtöbb ilyen stratégiai megállapodást tudják kötni a globális cégekkel. A magyar kormány azokkal a cégekkel köt megállapodást, amelyek saját profitérdekeiken túl a magyar emberek érdekeit is szolgálják. A kormány számára a munkahelyteremtő, ipari befektetések előnyt élveznek - mondta Orbán.

Azért van alapja a megállapodásnak, tette hozzá, mert a Suzuki-gyár az elmúlt húsz évben sikeressé vált, és ez nem csak a vezetés, hanem a dolgozók érdeme is. Ők alapozták meg a Suzuki-gyár és az ország közötti együttműködést - mondta Orbán Viktor.

A Suzukival való megállapodás személyesen is jólesik az embernek, a magyar embereket a Suzuki-gyárhoz erős személyes érzések kötik, mert amikor a kommunizmus összeomlott, akkor volt néhány gyár, köztük a Suzuki, amely idejött és befektetésével bizalmat hozott létre az ország iránt a nemzetközi üzleti életben - mondta Orbán Viktor, aki szerint ennek révén tudtuk gazdaságunkat integrálni az új üzleti rendbe. Orbán azt is hozzátette, hogy az elmúlt napok japán-magyar tárgyalásai nyomán újabb befektetések érkezhetnek majd Magyarországra.

A mai tárgyalás jó hangulatban zajlott, mert tegnap és ma két autóipari beszállító jelentette be, hogy bővíteni fog és 50-50 munkahelyet hoznak létre, egyikük a Suzuki-gyárral áll kapcsolatban - mondta Orbán. A jelenlegi, 30 százalékos magyar beszállítói arányt növelni kívánják - fogalmazott.

A megbeszélésen elhangzott, hogy Magyarország továbbra is támogatja az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást - jelezte Orbán Viktor, aki kifejezte emellett azon reményét, hogy a jövőben több magyar közbeszerzésen is nyertes lesz a Suzuki.

Orbán a komáromi Duna-híd kiszélesítését is megígérte a Suzukinak, hogy a gyár teherszállítmányai is használhassák a hidat, valamint az M1-as autópályára történő rácsatlakozó szakaszt is megépítik.

A miniszterelnök beszéde után Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki vezérigazgatója azt mondta: Magyarországon 400 ezer Suzuki fut. A gyár éppen egy új modell tervezésébe ruházott be 2 milliárd eurót. A cég fontosnak tartja a stabil beszállítói kör kiépítését és folytonos bővítését - mondta Takeuchi, aki elmondta, Magyarországon munkakultúra területén is megértik magukkal velük. Reméljük, hogy kulcsfontosságú szereplője maradhatunk a magyar gazdaságnak - mondta a vezérigazgató.

A stratégiai partnerségi megállapodás dokumentumát ezt követően írta alá a kormányfő és Hisashi Takeuchi. Az erről szóló dokumentumot a kormány.hu-n teszi közzé a kabinet.

Az első stratégiai partnerségi megállapodást a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, a harmadikat a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-vel, a legutóbbit pedig november 9-én a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosával, a Daimler AG-vel.