Ha tavasszal saját medvehagymánkkal szeretnénk fűszerezni a pogácsánkat, akkor már most kell készülnünk: itt az ideje elvetni a medvehagyma magokat. 

November a legjobb időszak erre, a magnak a csírázáshoz ugyanis szüksége van a téli fagyhatásra. Kertészeti áruházakban könnyen hozzájuthatunk a magokhoz, s maga a vetés sem ördöngösség. A helyét azonban jól válasszuk meg, hiszen évelő növényről van szó, s főként az árnyékos részeket kedveli.

A medvehagymának hasonló íze, illata és gyógyhatása van, mint a fokhagymának. A népi orvoslás régóta alkalmazza emésztési panaszok kezelésére. Emellett vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása is ismert, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Talán a medvehagymás pogácsa a legnépszerűbb étel, amit belőle szoktak készíteni, ám népszerű még a medvehagyma-krémleves, a pesto, de készülhet medvehagymás- túrókrém vagy -fűszervaj is belőle.