Egyelőre lekerült a napirendről az osztrák parlament létszámának csökkentése - számolt be róla hétfőn az osztrák média.

MTI - "Lezárult a választási jogszabályok módosításának vitája a parlament ezzel foglalkozó munkacsoportjában. A csökkentésről nem született döntés" - közölte Barbara Prammer házelnök a Kurier című lappal.
 
A képviselők számának 183-ról 165-re való csökkentését a szociáldemokrata-konzervatív kormány kezdeményezte a takarékosság jegyében.
 
Prammer közlése szerint a parlament nem támogatja az elképzelést, még a kormánypárti frakciók sem álltak teljes mellszélességgel a javaslat mögé. Karlheinz Kopf, az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője szerint ezzel szemben csak az ellenzéken múlott a javaslat sikere.
 
Kopf emellett Josef Cappal, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakcióvezetőjével együtt az ORF rádiónak nyilatkozva egyaránt azt hangsúlyozta, hogy csak a pártok széles körű egyetértésével lehet ilyen módosítást elfogadni. Ennek ellenkezője "demokráciapolitikailag elfogadhatatlan lenne" - fogalmazott Cap.
 
Kopf abban bízik, hogy a 2013-as parlamenti választások után ismét napirendre kerülhet a kérdés.
 
A pártok egyetértenek abban, hogy "erősebb parlamentarizmusra van szükség" - mondta Prammer a bizottság munkájáról.
 
Egy másik felvetés a 62 tagú felsőházra (Bundestag) vonatkozik. Eszerint valamennyi Bundestag-képviselőnek a tartományi parlamentek képviselői közül kellene kikerülnie. Ők a jelenlegi szabályok szerint is a tartományi gyűlések küldöttei, de nem kötelezően azok tagjai közül választják őket.