Új pártot alapított Tokió októberben lemondott kormányzója, a nacionalista kirohanásairól ismert, szélsőjobboldalinak tartott Sintaró Isihara, aki "harmadik erőt" akar formálni a közelgő választásokra. 

A 80 éves Isihara - aki lemondása előtt 13 évig vezette a japán fővárost - keddi sajtótájékoztatóján közölte: a japánoknak elegük van a jelenlegi politikai rendszerből, amelyet a "kis pártok nagykoalíciójával" akar leváltani. A Nap Pártja névre keresztelt formációhoz öt parlamenti képviselő is csatlakozott.

A népszerű íróból lett politikus idén tavasszal azzal indított el lavinát, hogy bejelentette: a fővárosi önkormányzat meg akar vásárolni egyes vitatott kelet-kínai-tengeri szigeteket. A Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szárazföld egy részét végül a japán kormány állami kézbe vette, hogy elejét vegye Isihara további provokációinak, de az ügyből így is a legsúlyosabb diplomáciai konfliktus alakult ki Tokió és Peking között kapcsolataik normalizálása óta.

Isihara korábban azt is hangoztatta, hogy a japán alkotmányt, elsősorban annak háborút tiltó kilencedik cikkét módosítani kell, mivel azt "Amerika erőszakolta rá" a szigetországra.

Japánban legkésőbb jövő nyáron kell parlamenti választásokat tartani, de egyes sajtóhírek szerint az ellenzék követeléseinek engedve Noda Josihiko miniszterelnök még idén feloszlathatja a törvényhozás alsóházát, és előre hozott voksolást írhat ki.

A kormányzó Japán Demokrata Párt drámai bizalomvesztésével párhuzamosan több új, radikális megújulást hirdető párt alakult Japánban a közelmúltban, de közvélemény-kutatások szerint a legnépszerűbb politikai erő a korábban több mint fél évszázadon át hatalmon lévő, jelenleg ellenzéki Liberális Demokrata Párt.