A hírt közlő Hszinhua kínai hírügynökség szerint ezzel Mongólia lett a világ 88. országa, amelynek nemzeti madara van. 

A mongol kormány az ország nemzeti madarává nyilvánította a kerecsensólymot. A mongol természetvédelmi hatóságok adatai szerint az ázsiai országban jelenleg 6800 példány él a kerecsensólyomból, amely szerepel a World Conservation Union természetvédő szervezetnek a veszélyeztetett fajokról összeállított listáján.

Mongólia sok kerecsensólymot exportál Kuvaitba, Katarba, Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és más arab országokba, ahol a megszelídített ragadozó madarak státusszimbólumnak számítanak. A Hszinhua szerint Mongólia 2000 óta több mint 3 ezer kerecsensólymot adott el külföldön, darabját 12 ezer dollárért.

A madár Európában és Ázsiában honos, vonuló példányai eljutnak Afrikába is. Elsősorban a ligetes erdőkkel, fasorokkal, ürgés legelőkkel tarkított élőhelyeket kedveli. Nagytestű sólyomfaj, testhossza 45–55 centiméter, szárnyfesztávolsága 102–126 centiméter testtömege 730–1300 gramm. A tojó nagyobb méretű mint a hím.

Magyarországon rendszeres fészkelő. Az állomány egy része itt telel, egy része novemberben délre vonul. A 2012. januárban végrehajtott madárszámlálás eredménye alapján 42 kerecsensólyom telelt Magyarországon.

Egyes elképzelések szerint a mondai turul az élővilágban egy nagy testű sólyommal, talán az altaj sólyommal, (Falco cherrug altaicus), a kerecsensólyommal (Falco cherrug), a szirti sassal (Aquila chrisaetus), a szakállas saskeselyűvel (Gypaetus barbarus) vagy a fakó keselyűvel (Gyps fulvus) esetleg ezeknek a madaraknak valamilyen hibridjével azonosítható.