Menedékkérelmük elbírálására váró külföldiek kezdtek tüntetésbe a hét végén a bécsi belvárosban, az elhelyezésük körülményei ellen tiltakozva.

MTI - A traiskircheni befogadóközpont mintegy száz lakója és ötven támogatójuk tiltakozó menetben vonult a Bécstől 35 kilométerre délre fekvő kisvárosból a fővárosba. Szombaton este érkeztek meg Bécsbe, és ott több naposra tervezett demonstrációba kezdtek. A megmozdulás résztvevői traiskircheni elszállásolásuk körülményei ellen tiltakoznak. Elégedetlenek az élelmezéssel és a tisztálkodóhelyiségek állapotával, s többen azt mondják, hogy nem kapnak elegendő téli ruhát. A traiskircheni befogadóállomás hivatalosan 480 személy elszállásolására alkalmas, ezzel szemben közel ezerötszáz menedékkérőt helyeztek el ott.

Az intézmény vezetője cáfolta, hogy nem tudnak téli öltözetet biztosítani. "Egy hadsereget is el tudnánk látni használt ruhákkal" - jelentette ki. A menet résztvevői Bécsbe érve a Fogadalmi templom előtti füves térségen sátrakat állítottak fel és a menekültügyi bíróság épülete elé vonultak szombat este. A tüntetőket támogatja több civil szervezet, amelyek azt akarják elérni, hogy a menekültkérelmük elbírálására váró menedékkérők is kaphassanak munkavállalási engedélyt, a fiatalok pedig tanulhassanak.

A menekültjogért folyamodók elhelyezése évek óta vita tárgya az osztrák tartományok között. Egy megállapodás rögzíti, hogy melyik tartománynak hány menedékkérő elhelyezéséről kell gondoskodnia, de jelenleg a kilencből csak három - Bécs, Alsó-Ausztria és Stájerország - teljesíti a vállalását. Októberben a kormánnyal kötött újabb megegyezés keretében a tartományok ígéretet tettek arra, hogy november végéig teljesítik kvótájuk 88 százalékát.

Ez összesen mintegy ezer fővel jelent többet az eddigieknél. Országosan mintegy húszezer a menekültjogért folyamodók száma Ausztriában. Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományi kormányfő kilátásba helyezte, hogy bezáratja a traiskircheni állomást, ha a többi tartomány a hónap végéig nem teljesíti a kvótáját.