Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint megkérdőjelezhető az ukrajnai parlamenti választások eredményeinek legitimitása, a voksolás lebonyolítása visszalépést jelent az ország demokratikus fejlődésében.

MTI - Az államtitkár az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén az ukrajnai parlamenti választásokat értékelve azt mondta, kérdéses a választások tisztasága, demokratikus jellege, és több uniós tagállam szerint is "a választásokat elcsalták".
 
A problémákkal kapcsolatban kifejtette, Ukrajna új választójogi törvénye, amelyet az ellenzék is megszavazott, "ezer sebből vérzik". A jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a választási bizottságokban az adott körzetben induló pártok képviselői legyenek jelen, a bizottság tagjait az országban induló összes párt képviselői közül sorsolják ki - mutatott rá.
 
Kiemelte, általános probléma volt a korrupció, gyakori volt a szavazatvásárlás, és nem volt kiegyensúlyozott a médiához való hozzáférés sem.
 
A magyar kisebbséggel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy megszűnt a kárpátaljai, többségében magyar választókörzet, ezért három körzetre szóródtak szét a magyarok szavazatai.
 
Ukrajna kulcsországa az EU keleti partnerségi programjának, és Brüsszelnek el kell döntenie, hogy a történtek után "parkolópályára" állítja-e az ukrajnai kapcsolatokat, vagy folytatja az eddigi együttműködést - vélekedett. Megjegyezte, a társulási megállapodást még nem írták alá Ukrajnával.
 
Megítélése szerint az EU-nak továbbra is együtt kell működnie Ukrajnával, a demokratikus értékek és intézmények megerősítését kell támogatnia.
 
Mint mondta, egyelőre nincs hivatalos végeredménye a választásnak, ennek nem az az oka, hogy lassú az állami adminisztráció, hanem hogy még vannak vitatott kérdések.
 
Csóti György (Fidesz) kérdésére közölte, addig nem is lesz végeredmény, amíg le nem zárulnak a jogi eljárások, és nem lehet tudni, hogy ez mikor lesz.
 
Az eredményekkel kapcsolatban kiemelte, a legaggasztóbb a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt sikere. A szavazatok több mint tíz százalékát megszerző párt erős magyar- és lengyelellenes retorikát folytat, és a magyar-ukrán kapcsolatokra kedvezőtlenül hathat a megerősödése - mondta.
 
Az UDAR (Ütés) is jelentős eredményt - 14 százalékot - ért el, de ez új párt, így a politikai értékelése még nem könnyű - mondta.
 
Balla Mihálynak (Fidesz), a bizottság elnökének érdeklődésére kifejtette, nem valószínű, hogy a párt egy kormánykoalíció tagja lenne, mert jelenleg "az elégedetlenség egyik legfőbb hangadója".
 
A 13 százalékot szerző Kommunista Pártról azt mondta, feltűnően jól szerepelt, és politikájában a Szovjetunió iránti nosztalgia, a reform- és Európa-ellenesség megjelenítése várható.
 
A Régiók Pártja megnyerte ugyan a voksolást, de az eredményei némileg elmaradnak a várakozásoktól, ezért a belpolitikai instabilitás növekedhet Ukrajnában - mondta.
 
Ékes József (Fidesz), aki megfigyelőként vett részt a választásokon, az ülésen hangsúlyozta, a hatalom megpróbálta azt mutatni a külvilágnak, hogy demokratikus a választás. De valóban voltak szavazatvásárlások, és általában is az jellemző, hogy nem a választóhelyiségekben követték el a csalásokat, hanem már korábban - tette hozzá.
 
Németh Zsolt az ülésen a keleti partnerségi programról is beszélt, és kiemelte, hogy bár az elmúlt időben az EU déli szomszédságának eseményei háttérbe szorították ezt a térséget, Magyarország szeretné az EU és a nemzetközi közösség figyelmét fenntartani ebbe az irányba is.
 
A jobbikos Németh Zsolt a grúziai helyzetről érdeklődött, amire az államtitkár közölte, az október eleji választásokat békés hatalomváltás követte. Az ország két térsége továbbra is orosz megszállás alatt áll - mondta. Hangoztatta, helyre kell állítani Grúzia területi integritását, és Magyarország üdvözli, ha az új kormánynak sikerül ebben előrelépést elérnie.