Libás ételek garmada, lúdszépségverseny, bájgúnárok és buta libák versengése, kádárok bemutatója, valamint újbor-kóstolás is szerepel az idei Márton-napi vigasságok programjában a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban.
MTI - Kisgyörgy Tamás, az intézmény közművelődési feladatokat ellátó munkatársa az MTI-nek elmondta: november 11-én, vasárnap 10 és 15 óra között várja a skanzen az érdeklődőket, akik a belépéskor "vendégváró tízórait" kapnak, libazsíros kenyeret és libatepertőt, hozzá vöröshagymát, a szomjoltáshoz pedig új bort.
Hozzátette, hogy a hagyományoknak megfelelően a Márton nevű látogatók ezúttal is belépő váltása nélkül vehetnek részt az egész napos programon.
Ebédig aztán elkészülnek a finomabbnál finomabb libás ételek, hogy mindenki kedvére ehessen, hiszen a mondás úgy tartja: "Aki Márton napján libát nem eszik, a közelgő új esztendőben egész éven át éhezik"!
A főfogás sült libacomb lesz krumplival és savanyúsággal. Desszertnek Márton püspökkenyerét kínálják, tetején a híres szatmári házi szilvalekvárral. Lesz frissen készített sült gesztenye és krumpli, sőt sütőtök is kerül az asztalra. Végül forralt bor és gyógytea szolgál majd "lélekmelegítőként", hogy a családi és ügyességi vetélkedőket se mulassza el senki.
Megrendezik a liba szépségversenyt, és kiosztják a tréfás versenyek díjait, a Bájgúnár és a Butaliba címet.
A hordókészítő kádárok ugyancsak bemutatják régi mesterfogásaikat, a szórakoztatásról pedig néptáncosok gondoskodnak. Kézműves foglalkozások is szerepelnek a programban: a legkisebbek Márton-napi lámpást készíthetnek, megismerhetik a lúdtollal való írást, sőt a liba-hímzés fortélyait is.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezett idei Márton-napi vigasságokra több ezer vendéget várnak november 11-én a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található Sóstói Múzeumfaluba.
MTI Fotó: Balázs Attila
0 Megjegyzések