Az egyiptomi elnöki hivatal vasárnap nyilatkozattal igyekezett csitítani azt a felháborodást, amelyet Mohamed Murszi államfő csütörtöki, az elnök jogköreit kiszélesítő rendelete váltott ki. 

Különösen nagy ellenérzést szült az a döntés, hogy az új alkotmány jövő június végi elfogadásáig semmilyen általa hozott döntést nem lehet megtámadni se bíróságon, se más intézménynél.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a rendelet célja "a demokratikus átmenet védelme és az egyiptomi nép vágyai beteljesülésének elősegítése". A dokumentum azt állítja, hogy az államfő minden politikai erőt be akar vonni az átfogó párbeszédbe azért, hogy egységes álláspontra, s az alkotmánnyal kapcsolatban egyetértésre jussanak.

Murszi kancelláriája átmenetinek minősítette az elnöki jogkör kiterjesztését, s tagadta, hogy a rendelet a hatalom koncentrációját szolgálta. Célja "a bírósági rendszer politizálódásának megakadályozása", és a korrupcióban és egyéb bűnökben vétkesek megbüntetése.

A nyilatkozatot egyelőre csak angol nyelven, a Kairóban dolgozó tudósítóknak bocsátották rendelkezésére, a helyi sajtó nem kapta meg.

Közben az egyiptomi fővárosban folytatódtak az elnöki rendelet kiváltotta felháborodás miatti megmozdulások. A belügyminisztérium közlése szerint eddig 267 tiltakozót tartóztattak le és 164 rendőr megsebesült.

Az elnökkel szemben álló ellenzék keddre újabb nagy felvonulást tervez Milliók menete névvel.