Koncert DVD-vel jelentkezett Bródy János: a dalszerző-előadóművész a Syma-csarnokban tartott tavaly decemberi lemezbemutatójának kép- és hanganyaga ezen a héten került a boltokba. 

"Menet közben döntöttünk úgy az EMI kiadóval, hogy DVD-n is kiadjuk a koncertet, miután Az Illés szekerén című stúdióalbumot bemutató fellépésemnek nagyon jó volt a visszhangja és kedvező kritikákat kapott. Tavaly az is csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy egyáltalán felvesszük a koncertet kamerákkal" - idézte fel Bródy János az MTI-nek.

A 2011-es Syma-koncert anyagából válogató CD-változat szeptemberben a magyar dal napjára jelent meg, a DVD a teljes, csaknem háromórás műsort tartalmazza, mintegy 30 dalt és a számok közötti átvezető szövegeket is. A koncert első felében Bródy János Az Illés szekerén valamennyi számát előadta, a második részben pedig legnépszerűbb sikereit énekelte el, köztük volt a Filléres emlékeim, a Mama kérlek, a Földvár felé félúton vagy a Ha én rózsa volnék. A gitáros-énekest Fodo (Födő Sándor) és zenekara kísérte.

Bródy János tavaly az MTI-nek azt mondta, talán utolsó stúdióalbuma Az Illés szekerén, elsősorban azért, mert a CD-kiadás az utolsó óráit éli. A lemez idén májusban a szakma szavazatai alapján az év hazai klasszikus pop-rock albuma lett és Fonogram-díjat kapott. Az Illés szekerén anyaga egyszerre nosztalgikus, visszatekintő, és számos utalást tartalmaz Bródy saját korábbi dalaira, ugyanakkor a szövegek napjaink aktuális kérdéseit is feszegetik.

"A kettősség abból adódik, hogy egyrészt összegző lemez lett, újra végig akartam járni az utat, ami a pályafutásomat jelenti az Illés zenekartól a szólóévekig, de a nosztalgiát a déja vu érzés aktuálissá tudja tenni. Úgy éreztem, hogy bizonyos régi helyzetek, figurák újra megismétlődnek az életünkben, nem feltétlenül pozitív módon" - mondta Bródy János.

Az MTI kérdésére a gitáros-énekes kitért arra, hogy előadóként már nincsenek különösebb tervei - ahogy egy dalszövegében fogalmaz "rezignált nyugger" lett -, dalszerzőként azonban továbbra is aktív akar maradni, és ha Koncz Zsuzsa, Halász Judit vagy mások vele akarnak dolgozni, ez örömmel fogja eltölteni.

Arra a felvetésre, hogy egykori állandó szerzőtársával, Szörényi Leventével a kapcsolata mintha az elmúlt időszakban ismét normalizálódott volna - tavasszal egy rövid fellépésre újra összeállt a Fonográf, és a két zenész együtt adta elő a Sziget fesztiválon, a magyar dal napján az egykori Illés-slágert, a Little Richardot -, Bródy János azt mondta, nincs kizárva a közös munka a jövőben.

"Már mindketten abban a korban vagyunk, amikor bölcs megértéssel figyeljük egymás jól ismert gesztusait. Nem vagyunk egyformák, de kölcsönösen tiszteljük egymást, tudjuk, hogy a magyar rockzene történetében egy lapon szerepel a nevünk. Nem rajtunk múlik, lesz-e még Fonográf-koncert, elsősorban a körülményeken, a megfelelő szervezettségen. Hogy közös színpadi műveket fogunk-e még alkotni, az nyilván attól függ, találunk-e olyan témát, amelyben meg tudunk egyezni" - hangsúlyozta Bródy János.

Megjegyezte, hogy gondolkozik egy új színpadi zenés darabon, ám abban Kocsák Tibor lenne zeneszerző partnere. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy jövőre a Szegedi Szabadtéri Játékokon, az ősbemutató harmincadik évfordulóján ismét bemutatják az István, a király című Szörényi-Bródy rockoperát. "Érdeklődéssel és izgalommal várjuk, hogy Alföldi Róbert milyen értelmezéssel tudja ezt a nagyon sokat és sokfelé játszott darabot újra bemutatni" - jegyezte meg.

A 66 éves Bródy János 1964 és 1973 között az Illés, 1974-től 1984-ig a Fonográf tagja volt, szólóban nyolc lemeze jelent meg, szövegíróként mintegy félezer dalt jegyez. Számos sikeres színpadi mű (köztük a Kőműves Kelemen, az István, a király, a Veled, Uram és a Doktor Herz) társszerzője.