Klubkoncertsorozatot indít a TEMI Fővárosi Művelődési Házban a kortárs költők verseit megzenésítő Göncölszekér együttes. 

A zenekar a tavaly megjelent bemutatkozó album, a Minden perc itthagy által kijelölt irányban továbblépve a fiatal és a középnemzedék lírájából válogatva formálja repertoárját, amelynek középpontjába a város tematikáját állítja. A Fehérvári úton havi rendszerességgel, szombat esténként lesznek folyamatosan megújuló műsorok - tájékoztatta Baló András Márton, a Göncölszekér vezetője az MTI-t.

Mint elmondta, a Göncölszekér Klubban a házigazda mellett költő és zenész vendégek is fellépnek. A Fővárosi Művelődési Házban hallható dalok/versek témái között szerepelni fognak a városi élet helyszínei, élményei, az emberi kapcsolatok esélyei az elidegenedés világában, a mulandóság átélése és a maradandó keresése, a szüntelen mozgás, az utazó találkozása az ismeretlennel.

A Göncölszekér évekkel ezelőtt hobbizenekarként indult, a régi Kaláka-rajongó Baló András Márton kezdeményezésére. A verseket megzenésítő csapat 2008-ban készített egy négyszámos maxi CD-t, amelyet szerzői kiadásban jelentetett meg. A jelenlegi felállás: Baló András Márton (ének, mandolin, bendzsó, harmonika, harangjáték), Erdősi Péter (ének, gitár, ukulele), Fekete Dániel (ének, furulya, koncertina), Balog Péter (akusztikus basszusgitár, zongora, hangmérnök).

A formáció hangzásában, műfaji sokszínűségében, vokális lehetőségeiben egyaránt a nagy elődöt, a Kalákát idézi. "Nagyra tartjuk a Kaláka által teremtett versmegzenésítő iskolát, mozgalmat, ugyanakkor mi a kortárs, és ezen belül is a fiatal, 30-40 éves költők munkásságára összpontosítunk, elsősorban azért, mert ennek a korosztálynak a műveit ritkán zenésítik meg. Ráadásul gyakran hallani, hogy a mai versek absztraktak, elvontak, holott ez egyáltalán nincs így, sőt, a maiak ugyanúgy visszanyúlnak a hagyományokhoz formailag is" - mondta korábban a zenekarvezető az MTI-nek.

A 2011-ben megjelent Minden perc itthagy című bemutatkozó stúdióalbumon a fiatal költőkorosztályból szerepel Kemény István, Kovács András Ferenc, Tóth Krisztina verse, a "klasszikus" magyar költőket mások mellett Petri György, Ladányi Mihály és Áprily Lajos képviseli, a külföldi szerzőket pedig olyan 20. századi nevek, mint a brit James Fenton, az orosz Oszip Mandelstam, a francia Jules Supervielle vagy az olasz Salvatore Quasimodo.