Kiszabadult a Nigériában elrabolt hat orosz és egy észt matróz, akiket október 15-én ragadtak el kalózok egy francia cég hajójáról Nigéria partjainál.

MTI - Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Bourbon Liberty 249 nevű hajóról elrabolt matrózok jól vannak, és hamarosan hazatérhetnek. Moszkva egyben megköszönte nigériai, francia, luxemburgi és észt partnereinek együttműködésüket és segítségüket, amivel sikerült gyorsan, épségben kiszabadítani a túszokat. A dokumentum nem tér ki a segítség részleteire. A túszejtés október közepén történt a Niger folyó kőolajban gazdag deltája közelében.

A Bourbon francia vállalat hajókat bocsát az olaj- és gázipari cégek rendelkezésére. A megtámadott hajón dolgozó további kilenc matróznak sikerült elmenekülnie. A cég azonnal mentőegységet menesztett a térségbe, hogy kiszabadítsa alkalmazottait. Ebben a térségben egyre több a kalóztámadás. A hajókat általában rakományukért - leginkább a szállított üzemanyagért - támadják meg.

Ennek megszerzése után a tengerészeket rendszerint szabadon engedik, noha az emberrablás is jövedelmező tevékenység a bűnözők számára a deltavidéken, amely Afrika legnagyobb energiaipari központja. Külföldi cégek több mint 50 éve termelnek ki kőolajat a Niger deltájában. Noha ebből a nigériai kormánynak is több milliárd dollár haszna származik, a deltavidék lakossága nagy szegénységben él.

Az országrészben 2006-ban felkelés tört ki, amelyet az robbantott ki, hogy szélsőségesek és köztörvényes bűnözők felrobbantottak több vezetéket, és külföldi munkásokat raboltak el. A lagosi kormány 2009-ban amnesztiát, rendszeres segélyt és képzést ajánlott a lázadóknak. Bár a felajánlott előnyökben végül kevesen részesültek, az erőszakcselekmények száma jelentősen csökkent. Mindazonáltal még mindig történnek támadások és emberrablások, de ezeket állítólag olyan kisebb szervezetek követik el, amelyek nem írták alá a 2009-es amnesztia-megállapodást.