Néhány hónapja igazi turistacsalogató cikket írt a New York Times riportere, de nem Disneylandről, vagy a müncheni Oktoberfestről, hanem Csákberényről! 

Amikor Magyarország megjelenik egy olyan világhírű és a világ számos részén olvasott újságban, mint amilyen a New York Times, a magyar sajtó heteken át visszhangozza a nagy eredményt, és azt, hogy micsoda előnyt jelent egy ilyen cikk turisztikai szempontból hazánknak. Nos, a kis vértesaljai település, Csákberény, úgy tűnik, egymagában lepipálta a hazánk külföldi reklámjáért felelős Magyar Turizmus Zrt-t, hiszen nemrég erről a településről jelent meg az írás a már említett patinás lapban.
 
- Egy angol újságíró, aki Magyarországról akart írni, rátalált a honlapomra, felhívott, eljött hozzánk és egyből beleszeretett a tájba, a vendégházba. A honlapomat megmutatta az újság szerkesztőinek, akiknek tetszett az ötlet. Így aztán Csákberény bekerült az újságba - mondja Catherine Dickens Gore, aki leszármazottja a nagy angol írónak, Charles Dickensnek, s aki anyai ágon mégiscsak magyar, s immár hosszú évek óta lakberendezőként-belsőépítészként dolgozik Magyarországon. 

Catherine 2007 óta él Csákberényben, s közben a hangulatos Orondi szőlőben, a Vértes déli lejtőin három egykori présházból gyönyörű pihenőházat alakított ki, a maga utánozhatatlanul könnyed és harmonikus ízlésvilágával. Levendulaillattal, szőlőlevéllel és friss vértesi szellővel fűszerezett vidék ez, ahol az ember valóban képes ellazulni. Megugrott-e a külföldi érdeklődők száma a cikk után? - kérdezem, s mint kiderül, laktak már nála korábban japán, spanyol és ír vendégek is, de a cikk nem eredményezett tumultust. Ugyanakkor a Csákberényről szóló írást már több nemzetközi honlap is átvette, így elképzelhető, hogy hamarosan még több külföldi érkezik hozzájuk. 

- Az elmúlt tíz év alatt megötszöröződtek itt az ingatlanok árai. Ez jó annak, aki eladni akar, aki venni, annak már kevésbé. Pedig a szőlőhegynek - amelyen a móri borút is átvezet - vannak már kanadai és angol lakói is, igaz ők általában csak hétvégente jönnek ide, kiszakadva Budapest nyüzsgéséből - ezt már Vécsei László, a település polgármestere mondja, aki az elmúlt időszakban egyre több olyan eseményt karol fel, amely a falu határain kívülről is idevonzza az embereket. 

Rendeztek például remek hangulatú rétesfesztivált, a csákberényi főzőverseny pedig évről-évre egyre több résztvevőt vonz. Ez a falu valamit nagyon jól csinál. És, habár Catherine Dickens viccesen a település píárosának hívja magát, a lelkes helyiek nélkül ez a gyönyörű település nem tartana ott, ahová mostanra eljutott.