A magyar közösség ügyét senki nem vállalja fel, ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) nincs erős képviselete a bukaresti parlamentben - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Aradon. 

Az erdélyi városban mutatta be Arad megyei törvényhozási jelöltjeit az RMDSZ, amely valamennyi romániai egyéni választókerületben indított jelöltet.

Kelemen Hunor kijelentette, hogy ha a szórványnak számító Arad megyében az RMDSZ összegyűjt 16-18 ezer szavazatot, biztosítani tudja a megye képviseletét a parlamentben.

"A mi ügyeink csak számunkra fontosak, éppen ezért el kell érnünk, hogy nélkülünk ne születhessen döntés. Csak az RMDSZ erős parlamenti képviselete tudja biztosítani, hogy ne szűnjenek meg iskoláink, hogy szabadon használhassuk anyanyelvünket, hogy ne veszítsük el kulturális értékeinket, és ezeket tovább tudjuk adni" - mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint a tűzzel játszanak azok, akik azt hangsúlyozzák: nem baj, ha a magyar közösségnek nem lesz parlamenti képviselete 2012-ben, majd ismét bejutnak 2016-ban. Kelemen Hunor szerint ha a magyar közösség idén nem jut be a parlamentbe, akkor a következő negyven évben sem sikerül.

A december 9-ei romániai parlamenti választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is állít jelölteket.