Jövő héten nyílik meg a 19. kriminálexpo; a november 19. és 21. között megrendezendő nemzetközi konferencia és szakkiállítás központi témái ezúttal a kommunikáció, a biztonság és az információtechnológia lesznek. 

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője emlékeztetett: a '90-es évek elején fogalmazódott meg a rendezvény ötlete az Ügyészek Országos Egyesülete részéről, mert vészes lemaradásban volt a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás mind kommunikációs, mind informatikai téren az akkori technológiai szinthez képest. A civil szféra és az igazságszolgáltatás szereplőinek párbeszéde állandó fórummá vált, s tematikus szakkiállítás is párosult hozzá.

A nyilvános és térítésmentesen látogatható rendezvény programsorozatából Fazekas Géza a média és az ügyészség kapcsolatának vizsgálatát emelte ki, amelyen nemzetközi szinten is azt tekintik át, hogy ez a kérdéskör miként szabályozott más országokban, illetve a gyakorlatban miként valósul meg.

Misi Mária, az Ügyészek Országos Egyesületének ügyvezető alelnöke, a rendezvény fő szervezője felsorolta: az esemény fő védnökei Polt Péter legfőbb ügyész, Darák Péter, a Kúria elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter, Tarlós István főpolgármester, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke.

A konferencia témái közül kiemelte: az informatikai biztonság mellett szó lesz a plenáris ülésen a virtuális bűnözés kommunikációjáról, a pénzügyi nyomozás és az internet kapcsolatáról, az új büntetőjogi szabályokról, az elektromos áram szerződés nélküli vételezéséről, de többek közt Hajzer Károly miniszteri biztos, a Belügyminisztérium informatikai főosztályának vezetője is előadást tart a bűnüldöző szervek alapinformációs rendszeréről.

A különböző szekcióüléseken többek közt az adatvédelemről, az okostelefonokhoz kapcsolódóan megjelenő, a kiberbűnözés új irányáról beszélnek majd. Előadást hallgathatnak meg az érdeklődők az üzleti hírszerzésről és a rendvédelem elektronikus eszközeiről.

A kriminálexpón a katasztrófavédelem, illetve a büntetés-végrehajtás is képviseli magát. Utóbbi esetében az intézetek modernizációs törekvéseiről lesz szó, valamint a börtönök kábítószerügyi kihívásairól és a javító-nevelő munka nehézségeiről.

Az érdekességek közül kiemelte: a kiállításon a jog és az irodalom témakörében szerveznek egy kerekasztal-beszélgetést, amelyen szórakoztató módon a balladákban rejlő bűncselekményeket vizsgálják meg, és arra próbálnak választ találni, hogy Arany János Tetemre hívás című balladájában ki ölte meg Bárczi Benőt. Az esettel kapcsolatban képzelt nyomozást és bírósági tárgyalást is tartanak.

Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) igazgatóhelyettese - utalva arra, hogy a tapasztalatok szerint az erőszak és a szexualitás a két legizgalmasabb kérdés az emberek számára - a kutatóintézet által tartott programok közül kiemelte a kommunikáció és az információtechnológia területéhez kapcsolódó előadásokat. Ezek közt felsorolta az online világban gyerekekre leselkedő veszélyekről, a szórakozóhelyek biztonságáról, a börtönökben alkalmazható konfliktuskezelési technikákról szólót, valamint a megelőzéssel kapcsolatos előadások közül a térfigyelő kamerákkal kapcsolatos kutatás ismertetését.

A kriminálexpo programsorozata a www.kriminalexpo.hu oldalon érhető el.