Ha a rendőrök Ózdon korlátozzák az illegális fémgyűjtést, az egyéb bűncselekményekhez vezet – vélik helybeliek. Elmondták: a fémgyűjtögetésből talán ha 15 ezer forintot keresnek havonta. 

Az ózdi vasgyár bezárása után a munka nélkül maradtak hosszú ideig az ipari területen maradt fém és vas tolvajlásából éltek. A lehetőségek azonban folyamatosan szűkültek. A gyár területére már nem engedik be az egykori dolgozókat, a rendőrség pedig fokozottan ellenőrzi a kis kocsikat toló embereket.

A városban szinte mindennap lehetett látni olyan embereket, akik a talajt kotorva hosszú órákat dolgoztak azért, hogy néhány kiló színesfémet rátegyenek a kiskocsijukra. Meg sem álltak vele a kereskedőkig. A város egyik nyomortelepén, Hétesen élő Pókos György elmondta, alternatívaként fémhuzalokat tartalmazó nagy betontalpakat vernek szét a helyiek, amivel alkalmanként 13-14 kiló vashoz jutnak. Ennek árából vesznek egy kenyeret, vajat, vagy zsírt, meg rossz minőségű, úgynevezett "karatés" bort. Amikor elfogyott, az egész kezdődik elölről, de az így gyűjtött pénzből egy 6-7 gyerekes család nem igen tud megélni.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a jellemzően lopott fém és fa szállítására használt kiskocsik gazdáit, volt olyan időszak, amikor el is kobozták ezeket a kétkerekűeket. Az illegális fémbányászat azonban ettől még nem szűnt meg, bár csökkent a tolvajok száma. A helybeli Oláh Attila azt mondta, munkalehetőség nem nagyon van a városban, a megélhetést adó fémhez pedig csak úgy tudnak hozzájutni, ha lopják. Hozzátette: a hatóságoknak nem a nyomorgó kis halakkal kellene foglalkozniuk, akik szerinte a fémgyűjtögetésből talán ha 15 ezer forintot keresnek havonta. Oláh Attila úgy látja, a kilátástalanság, a megélhetési lehetőség hiánya miatt a szegénységben élők előbb-utóbb a boltokat is fel fogják törni.

Az egyik ózdi fémátvevő telep vezetője, Gál József hasonlóan vélekedett, azt mondta, ha a rendőrök korlátozzák a fémgyűjtögetést, akkor nő az egyéb bűncselekmények száma, mint ahogy az az utóbbi két évben is tapasztalható volt a városban. Emellett az illegális vasazást sem tudják megszüntetni, mert az éhség nagy úr – állapította meg a telepvezető.

A szegény, többnyire roma származású rétegnek nagy gond, hogy elapadnak a fémforrások, éppen ezért egyre többször törnek be működő cégekhez és magánlakásokba, hogy így jussanak eladható holmihoz. Néhány éve a város legmagasabb pontján álló tévétornyot körbezáró kerítést bontották le, ezért ma már semmi nem védi a területet.