Irán kiléphet az atomsorompó-szerződésből (NPT), ha támadás éri az országot - közölte Ali Asgar Szoltaníje, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) delegált iráni képviselő pénteken Bécsben, az ügynökség kormányzótanácsában.

MTI - Szoltaníje beszédében ötven kérdést és választ fogalmazott meg az iráni atomprogrammal kapcsolatos vita során a 35 tagú kormányzótanács előtt. Többek között kijelentette, ha támadás ér iráni nukleáris létesítményeket, akkor "lehetséges, hogy az iráni parlament kényszeríti a kormányt, hogy vessen véget az ügynökség ellenőrzéseinek vagy akár hogy vonuljon ki az NPT-ből".
  
Az NPT-szerződést aláíró 189 ország vállalta, hogy nem fejleszt ki nukleáris fegyvereket.
  
Izrael és nyugati országok gyanúja szerint Teherán titokban atomfegyver megépítésére törekszik. Irán cáfolja ezt, és következetesen azt hangoztatja, hogy békés céllal folytat nukleáris programot, amelyet nem hajlandó feladni.
  
A közelmúltban izraeli vezetők többször utaltak annak lehetőségére, hogy Izrael csapást mérhet iráni atomipari létesítményekre. Izrael fenyegetésnek tartja a zsidó állam létjogosultságát kétségbe vonó Iránt saját létére nézve. Az iráni vezetés ezzel szemben az NPT-től távol maradó Izraelről állítja azt, hogy veszélyt jelent a közel-keleti térség stabilitására.
  
A NAÜ kormányzótanácsa az elmúlt években visszatérően elmarasztalta Iránt azért, mert dacol az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióival és nem működik együtt maradéktalanul az ügynökséggel a nemzetközi szerződésben vállalt ellenőrzések lefolytatásában. Az ügynökség legutóbbi jelentése ismét kimondta: továbbra sem állapítható meg, hogy kizárólag békés célú az iráni atomprogram.
  
A két fél a jövő hónapban Teheránban folytatja tárgyalásait az ellenőrzések keretfeltételeiről.
  
Robert Wood, az Egyesült Államok követe csütörtökön reményét fejezte ki, hogy gyümölcsözőek lesznek a december 13-i tárgyalások, ugyanakkor kétkedésének adott hangot Irán megegyezési szándékainak komolyságát illetően. Kijelentette, amennyiben márciusig, a következő kormányzótanácsi ülésig nem lát érdemi előrelépést Washington, akkor lépéseket vesz fontolóra a kormányzótanács keretében. Ezek akár azt is jelenthetik, hogy ismét kezdeményezik az ügynek a Biztonsági Tanács elé utalását.