Idén jubilál az Iparművészek karácsonyfái című egyedülálló program a Nagytétényi Kastélymúzeumban, a 28, iparművészek által díszített karácsonyfát felvonultató kiállítás megnyitóját szombaton délelőtt tartják. 

A 18. században épült nagytétényi kastélyban tizedik alkalommal megrendezett tárlat keretében - az európai bútorművesség 1440-től 1850-ig terjedő időszakát bemutató termekben - egy-egy fenyőfát állítanak, amelyet iparművészek, köztük textilesek, ötvösök, üvegesek, keramikusok díszítenek föl a szoba hangulatát is figyelembe véve.

Sárváry Katalin textilművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára elmondta az MTI-nek, hogy már maga is 10 éve részt vesz a fadíszítésben, mert szereti a karácsonyt és azonosul ezzel az ünnepkörrel. Úgy látja, hogy a díszítéssel a művészek is fölkészülnek az ünnepre, nem szólva arról, hogy a látogatók is sok ötletet meríthetnek a látványból - jegyezte meg.

Nála a fa elmaradhatatlan dísze a mézeskalács, mert illata belengi a szobát. Ő rendszeresen angyalokat, állatkákat, Máriát a kis Jézussal, csillagokat vág ki mézes tésztából és korall, türkiz vagy más színű cukorgyöngyökkel díszíti. Azon van, hogy kedvet csináljon másoknak is a mézes sütéséhez.

A Nagytétényi Kastélymúzeumban a karácsonyi programsorozat az Angyali karácsony című kamara-kiállítással indul, amelyet az elmúlt 10 év díszeiből állítottak össze. A nyitó napon - a hagyományokhoz híven - elárverezik az elmúlt évben használt díszeket.

Az év végéig tartó kiállításon vasárnaponként koncertek lesznek, a gyermekeknek bábelőadások, kézműves foglalkozások. Emellett iparművészek munkáit - sálakat, sapkákat, ékszereket, gyerekjátékokat - lehet megvenni, de lesz méz-, gyógytea- és borvásár is.

Az anyaintézményben, a budapesti Iparművészeti Múzeumban december 8-án és 9-én rangos iparművészek részvételével tartják meg a már hagyományos Iparművész Karácsony elnevezésű programot, amelyen több mint száz művész egyedi tervezésű ékszerei, textíliái, kiegészítői, táskái és kerámiái vásárolhatók meg.

Az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban december 15-16-án karácsonyi díszeket, ajándékokat készíthetnek a látogatók Kelet-Ázsia ihletésében. Origami girland, koreai szitakötő-csomózás és ajándékkártya-készítés is lesz koreai mintákkal.