Bács-Kiskun településeinek harmadát és számításaink szerint pár ezer embert biztosan érinthet az az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat, amely végleg száműzné a kommunizmushoz kötődő személyeket és fogalmakat a közterületek, szervezetek elnevezéséből. 

A kilenc kormánypárti képviselő által még júniusban benyújtott törvényjavaslat szerint közintézmény vagy közterület nem viselhetné olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be, illetve ilyen név nem szerepelhetne cég, civil szervezet, sajtótermék elnevezésében sem.

Az indoklás szerint „egyre erősebb nyomás érezhető mind a lakosság, mind a média irányából a diktatúrákhoz, elsősorban a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről” elnevezett utcák, intézmények átkeresztelésével kapcsolatban.

Az eredeti javaslathoz néhány módosító indítvány is érkezett. Így a szocialisták javasolták például, hogy a tilalom ne csak a kommunizmus, a politikai baloldal és a munkásmozgalom alakjaira vonatkozzon, hanem arra is, aki „támogatta vagy tevőlegesen részese volt egyes kisebbségek tagjai hátrányos megkülönböztetésének, deportálásának, illetve meggyilkolásának, vagy Magyarország világháborúba lépésére vonatkozó döntés meghozatalának”. Magyarán, a Horthy-korszak se maradjon ki a „szűrésből”.

A javaslatról egyelőre még nem szavazott a Parlament, de az biztos, hogy Bács-Kiskunban lenne érezhető hatása egy esetleges átkeresztelési hullámnak. Körülbelül a megye településeinek harmadán – főleg a községekben – viseli legalább egy utca, tér a tiltólistára
tenni kívánt nevek valamelyikét.

Jakabszálláson a falu közel negyedét érintené az átnevezés.

A teljesség igénye nélkül: Lenin utca van még például Bócsán, Császártöltésen, Dávodon, Drágszélen. Kun Béla szerepel utcatáblán Gátéren és Vaskúton. Marx szelleme máig kísért Fülöpjakabon, Szalkszentmártonban, Engelsé Soltvadkerten. Napjainkban is emlékeztet utcanév a Vöröshadseregre Csátalján, Garán, Hercegszántón. Készülődhetnek tábla-és okmánycserére a Ságvári Endre utcákban lakók is (például Csólyospáloson, Kecelen, Nagybaracskán, Orgoványon, Pálmonostorán, Sükösdön, Szeremlén). De van még a megyében Rajk László utca is (Hartán), Április 4. utca (Kisszálláson), Felszabadulás utca (például Borotán, Bugacon, Uszódon).

Ingyenes lenne az okmányok lecserélése

Nem elhanyagolható szempont, hogy a változtatások miatt „elavuló” okmányok (személyi, vállalkozói igazolványok, forgalmi engedélyek stb.) cseréje illetékmentes lenne.
Kérdés, hogy a cégek is illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül jelenthetik-e
majd be a cégbíróságnak, hogy megváltozott székhelyük, telephelyük címe.

Jakabszállás unikum a maga nemében, hiszen itt van talán a legtöbb „kommunista maradvány”: Marx, Engels, Lenin, Kun Béla, Mező Imre és a Népfront nevét is viseli utca. Mint azt Szabó Mihály polgármestertől megtudtuk: a falu közel negyedét, egész pontosan 549 főt érintene a közterületek átkeresztelése.


– A rendszerváltás óta többször kérte már a lakosság és a képviselők is az érintett utcanevek megváltoztatását, de ez soha nem kapta meg a kellő többséget a testületben. Nem a politikai ellenálláson buktak el a kezdeményezések, hanem mert a lakosságot sok költséggel és utánajárással terhelte volna meg az okmányok cseréje – mondta el a jakabszállási polgármester. Hozzátette: az itt élők nagy többségét egyáltalán nem zavarja, hogy személyi igazolványukban Lenin vagy Marx szerepel.

– Ha megszavazzák a törvényt, az plusz feladatokat jelentene az önkormányzatnak, de megoldanánk. Viszont a változtatásokra nincs anyagi forrásunk a költségvetésben. Segítségre lenne szükségünk a lakók tájékoztatásában, egy intézkedési tervre, hogy az érintettek hogyan intézhetik legegyszerűbben az okmányok cseréjét – jelentette ki Szabó Mihály. A polgármester azt is elmondta: biztos nem fogja javasolni, hogy személyről nevezzék el a hat utcát, inkább legyen Iskola, Ifjúság vagy Szőlő utca.


Kiskunhalason is időről-időre szóba került a közterületek átnevezésének kérdése. Legutóbb idén, amikor Jerémiás Béláné fideszes képviselő indítványa nyomán a képviselő-testület háromtagú munkacsoportot állított fel a halasi utcanevek felülvizsgálatára (ennek tagjai Szakál Aurél múzeumigazgató, Palásti Károly történelem tanár és Végső István helytörténész voltak). Ők azt javasolták: Ságvári Endre, Bokányi Dezső, Bundzsák István, Fazekas Gábor, Garbai Sándor, Karl Marx valamint Népfront helyett Délvidék, Szent István, Avar, Akácfa, Malom, Eskü és Gyékény legyen az érintett utcák elnevezése. A legérdekesebb talán a Fazekas Gábor utca esete, hiszen itt működik egy általános iskola is, Fazekas Gábor Utcai Általános Iskola néven.

Az új elnevezésekről a lakosság is kifejthette véleményét. A Fazekas utca lakói közül majdnem 180-an  írtak alá egy tiltakozó ívet (az utcában „hivatalosan” lakó 324 személyből) és más érintett utcákban élők is nemtetszésüket nyilvánították ki a tervezet miatt. Sokan nem értették, miért kell ezzel a kérdéssel foglalkozni. Az elképzelésnek csak csekély számban akadtak támogatói.

A döntéshozatalt végül elodázta a testület, miután a kezdeményező képviselő javasolta a téma napirendről való levételét a májusi közgyűlésén – éppen arra hivatkozva, hogy a közeljövőben törvény szabályozhatja a kérdést. A felsorolt utcákban az utcanevek átkeresztelése egyébként közel 700 lakost érintett volna.

Sok száz példát felsorolnak, de nem az összeset

A törvényjavaslat mellékletében több száz példát felhoznak az indítványozók, felsorolva, hol viseli például utca Lenin, Marx vagy Engels nevét. Ez a lista közel sem teljes körű, és hibáktól sem mentes. Jakabszállás például kétszer szerepel a „Lenin-rovatban”,
Kiskunhalas viszont egyszer sem annál a résznél, ahol a Ságvári Endre nevét viselő közterületeket részletezik.

– Nehéz mértékadó véleményt mondani egy törvényjavaslatról, főleg annak tükrében, hogy az elmúlt hetek, hónapok alatt számos törvényjavaslat átalakult az Országgyűlés döntéshozatala során. Természetesen önkormányzatunk minden törvényes kötelezettségének eleget tesz, így ha megszavazzák a törvényt, akkor annak megfelelően megváltoztatjuk a közterületek elnevezését – nyilatkozta lapunknak Gyovai István, Kiskunhalas polgármestere. Hozzátette: az előnyt jelentene az érintett lakóknak, hogy őket nem terhelné költség az „átkeresztelések” miatt, de az utánajárás így is a nyakukba szakadna.
Gyovai István úgy véli: ha a törvény nem fogja egyértelműen meghatározni, hogy a tiltás mely személyekre vonatkozik, akkor egyes esetben hosszú eljárás lesz az utcanevek megváltoztatása (elképzelhető, hogy a Magyar Tudományos Akadémia véleményét is ki
kellene kérni). A halasi polgármester szerint az is fontos kérdés, hogy a helyi önkormányzatnak milyen döntési lehetősége lesz a nem egyértelmű ügyekben.