A magyar lakosság kedvezményes hiteleket kapott arra a célra, hogy a földgázt bevezesse a családi házába, társasházi lakásába, nyaralójába, és minden hová. A rettenetes gázárak miatt aki csak teheti, ma már szabadulna ettől a kényelmes szolgáltatástól. 

Az algyői gázmező

Bevezetésre került a földgáz az intézményekbe, valamint az ipari vállatokba, gyárakba is. IMPORT GÁZRA ALAPOZVA, ami végképp a végső kiszolgáltatottságig vezetett, mert a Horn-kormány idején elkótyavetyélték a földgáz és a villanyáram szolgáltatást is.

Az import gáz biztosítása érdekében egyezményt kötött a Magyar Népköztársaság az orenburgi gázvezeték építéséről a Szovjetunióval. (Országos Tervhivatal 1345/XIII/1974.)  Az egyezmény értelmében az orenburgi gázkondenzációs lelőhely kiaknázásában és az Orenburgtól a Szovjetunió nyugati határáig tartó fővonalú gázvezeték építésében, valamint a Szovjetunió ezzel kapcsolatos földgáz szállításaiban való együttműködésről döntöttek.

Részlet az egyezményből: „a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Lengyel Népköztársaság, Románia Szocialista Köztársaság, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság kormányai, valamennyi résztvevő ország érdekében folyó gazdasági együttműködés további fejlesztésére irányuló törekvésüktől vezettetve, a KGST-tagországok együttműködése további elmélyítésének és tökéletesítésének és a szocialista gazdasági integráció fejlesztésének Komplex Programja tételeiből kiindulva, a résztvevő országok népgazdasága földgáz-szükségleteinek teljesebb kielégítése céljából és figyelembe véve a Szovjetunió készségét, hogy megfelelő nyersanyagforrásokat bocsát rendelkezésre megkötötték a jelen Általános Egyezményt.”

Magyar részről a Vegyépszer volt a fővállalkozó, és nagyon sok magyar munkavállaló került ki Orenburgba és Tengizbe, de lehet, hogy más szovjet helyszínekre is. A kint dolgozó munkások közül sokan megbetegedtek, és hazatérésük után nem sokkal rákban meghaltak.

Az 1990/91-es változásokat követően a KGST országok által megépített vezetéken a földgázt a Gazprom nevű (van-e, ki e nevet nem ismeri?) orosz óriásvállalat szállítja.  



Tiltakozó Greenpeace-aktivisták a moszkvai Gazprom-székház előtt

Magyarország a Horn-kormány a vadprivatizáció idején elkövette azt a hibát, hogy a földgáz szolgáltatást is idegenekre bízta, mondván, hogy az állam rossz tulajdonos! Hát ahogy azt a magyar állam végezte és végzi, úgy igen, de sokszor a magyar aranytojást tojó tyúkokat külföldi állam tulajdonában lévő cégeknek adták el. A földgázszolgáltatást olyan gyalázatos módon adták idegen kézbe, hogy az 1995-ös értékesítést követően az ügyben kezdődött Tocsik-pernek talán még ma sincs vége… Hogy a bevétel hová lett, azzal soha nem számoltak el. Erről írt egy érdekes cikket Gazdag László közgazdász, egyetemi docens, melyből egy érdekes részletet itt is közreadunk: 

1997-ben a Tocsik-botrány miatt megbukott Suchman Tamást felváltó Csiha Judit privatizációs miniszter kikotyogja a parlamentben, hogy hétmilliárd dollár (nem elírás: dollár) privatizációs bevétellel nem tud elszámolni a kormány. Ha a világ bármely parlamentjében hangzott volna el ez, azonnal bukott volna a kormány, országos botrány lett volna. Nálunk a fű sem rezdült… Lumpen ország, lumpen politikai osztály, lumpen szakmai értelmiség…” Számtalanszor közzétesszük az írások végén Emlékeztetőként. Ettől függetlenül az a bizonyos fű azóta sem rezdült!

A Gazprom ezeknek a volt KGST-országoknak (a volt szövetségeseinek!) drágábban szállít, mint a gazdag nyugati vásárlóinak. A Szociban megrendezendő téli olimpia fő támogatója a Gazprom, aminek „ára” szintén belekerül a földgáz árába. Nyáron a Gazprom általában 30 százalékkal olcsóbban szállít, amit a külföldi multi szolgáltató a tárolókban letárol, és a téli szükséglet kb. felét ebből fedezi is. Ez azonban a fogyasztói árba soha nem gyűrűzik be. A tengizi és az orenburgi áldozatvállalásunk soha nem térült meg, pedig jó pár milliárdot felemészthetett. Sokan dolgoztak kint évekig…

A gazdasági válság a magyar társadalmat a többi ország társadalmaihoz képest sokkal jobban sújtja, mert a kormány nem védi meg őket, nem véd meg bennünket. A megszorításokat azzal próbálják enyhíteni, hogy az élelmiszerre és a lakásrezsire enyhébb, kedvezményes áfa-kulcsot alkalmaznak. Nálunk a világ legmagasabb áfa-kulcsa (27 százalék) terheli mindkét létfontosságú életfeltételt. Csak érdekességként megemlítjük, hogy Németországban az élelmiszert 7 százalékos áfa terheli.

A földgázt, hogy mennyiért kapja a Magyarországon szolgáltató külföldi multi, az titok.  Valószínűleg hatalmas hasznot kaszál rajtunk. Abban, hogy a szolgáltatás ára magas legyen, az állam is érdekelt, mert óriási bevétel a 27 százalékos áfa.

Nálunk a megszorítás szót betiltották, átnevezték Széll Kálmánra, kiigazításra, reformra, és a jó ég tudja, hogy mire. Attól még ugyanúgy fáj, mintha a nevén neveznék. Arról nem is beszélve, hogy a hatalomra és kegyes holdudvarára, gazdagjaira mind a mai napig nem vonatkoznak a megszorítások, és az egykulcsos adóval is piszok jól jártak! A devizahiteltől is megszabadultak, mert a törvényeket saját fazonra igazítják. A társadalom nagy része már komoly bajban van a teljes ellehetetlenítés miatt.

A társadalom többsége belekerült a sárgacsekkes csapdába: a közmű-számlákat sárgacsekken kell kifizetni, és most már az ezen eszközölt befizetés is meg lesz adóztatva. Még az adó is adózni fog, mert a megszorításügyi és adókivetési kormány előtt csak ez lebeg, a gazdaság felpörgetésére épkézláb javaslata, pláne tette, az nincs.

Téli hónapokban a gázszámla végösszege a magas áfa miatt a havi 40 ezer forintot is eléri, sőt meg is haladja. Ha valaki két egymást követő hónapban nem tudja kifizetni például a közmunka havi 47 ezer forintjából, máris kopogtat a végrehajtó. Ugyanúgy elveszítheti a feje fölül a fedelet, mint a devizahitelesek. Az élelmiszer 20 százalékkal drágult, a földgáz ára is biztos fog emelkedni. Ami egyhelyben toporog, az a magyar munkavállaló, a magyar átlagember jövedelme. További sok honfitársunk fog ellehetetlenülni, és nincs arra utaló jel, hogy a hatalom segítőkezet nyújtana számukra…