Elsőként közölt fényképes beszámolót a Pussy Riot punkegyüttes bebörtönzött tagjainak hétköznapjairól az Izvesztyija című orosz lap csütörtökön.


MTI - A Moszkvától 500 kilométerre délkeletre található Mordvin Köztársaságban működő javító-nevelő tábor lakói az egyik felvételen zöld, pufajkaszerű télikabátban, szürke kendővel a fejükön sétálnak az udvaron. A többi fényképen a cellák, a puritán közös mosdó és az illemhelyiség látható a másik, Perm közelében lévő táborból.
Nagyezsda Tolokonnyikova a négyes számú mordvinföldi börtönben már harmadik hete tölti mindennapjait rabként. Azóta meglátogathatta őt élettársa és ügyvédje is. Mark Fejgin az Izvesztyijának elmondta, hogy védence a varrodában dolgozik. Csoportjában 50 rab van, akikkel együtt is lakik a börtönben. Napirendje meglehetősen egysíkú: hat órakor ébresztő, az étkezések és a munka után este tíz órakor már takarodó van.
Fejgin szerint Tolokonnyikova sikerrel beilleszkedett a börtönéletbe. Nem panaszkodik sem a javító-nevelő tábor parancsnokságára, sem cellatársaira. Számára az egyetlen problémát az okozza, hogy a könyvek és az egyéb küldemények nehezen jutnak el hozzá. Abban reménykedik, hogy csak büntetése felét kell eltöltenie a javító-nevelő táborban, azaz jövő márciusban szabadulhat.
Marija Aljohina helyzete nehezebb. Az orosz fővárostól sokkal távolabb, az Urál hegységben lévő Perm városától északkeletre fekvő Bereznyikibe kéthetes hányattatás után, november 9-én érkezett meg. A punkegyüttes tagját egyelőre elkülönítik elítélt társaitól, de még televízió is van a cellájában. Egyetlen kellemetlenség, hogy az illemhely nyitott, amint azt a fotó is bizonyítja.
Jogvédők szerdán látogatták meg a Bereznyikiben lévő börtönt, ahol szerintük keményen bánnak a foglyokkal: a legkisebb szabályszegésért büntetőzárkába kerülhetnek.
A Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagját két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték augusztusban "vallási gyűlölet által motivált garázdaságért". A nők a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban maszkot viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához. Aljohinának és Tolokonnyikovának le kell töltenie a büntetést, míg Jekatyerina Szamucevics esetében a büntetést a fellebbviteli bíróság október 10-én felfüggesztettre változtatta.
www.izvestia.ru/news/539656