Kutatók nagy felbontású szkennelést végeztek két, 305 millió éves, fiatal rovaron, elkészítve részletes portréjukat.

Egy kutatócsoport elkészítette két 305 millió éves nimfa állapotú (a részleges átalakulással fejlődő rovarok egyik fejlődési alakja) rovar háromdimenziós portréját fosszilis maradványaik röntgensugaras pásztázásával. Az eredményekről a PLoS One folyóirat számolt be. Ez a kutatás az eddigi legrészletesebb képet adja eme időszak két fiatal rovarjáról.

Az egyik lelet éles tüskékkel rendelkezik testén és fején, ismeretlen fajhoz és nemhez tartozik. A szerzők Anebos phrixosnak (a görög szavak jelentése: fiatal és sörtés) nevezték el. A másik egy modern csótányhoz hasonlít. Mindkét élőlény pontos besorolása azonban igen komplikált. Kifejlett egyedeik teljesen más alakot ölthettek azon változások folytán, melyeken a rovarok életciklusaik folyamán átesnek.

A kutatók úgynevezett röntgen-mikrotomográfiás technikát alkalmaztak, hogy keresztmetszeti képet kapjanak a 2 centiméteres fosszíliákról, melyekből ezután megalkották a 3D-s virtuális modelleket. A leletek a franciaországi Montceau-les-Mines lelőhelyén kerültek elő.

„A fiatal rovarok fosszílái nagyon szokatlanná válnak, ahogyan a paleozoikum időszakáig megyünk visszafelé – mondja Russell Garwood, a Manchesteri Egyetem paleontológusa és a vizsgálat társszerzője. – Abban reménykedünk, hogy ezek a képek segítenek jobban megismerni a rovarok életciklusának evolúcióját.”

Eddig a virtuális modellek betekintést engedtek eme fiatal rovarok életébe. A csótányszerű állatka jó állapotban fennmaradt szájszervei azt sugallják, hogy az erdei talaj rothadó összetevőivel táplálkozott.

„Az Anebos phrixos sörtéit egyfajta evolúciós stratégiaként lehet interpretálni, mellyel elkerülhette, hogy a korai kétéltűősök – melyek mintegy 70 millió évvel eme rovar születése előtt jelentek meg a szárazon – megegyék” – mondja a kutató.

VIDEO: