Háromdimenziós szoftverek tervezésére hirdetett ötletversenyt a Leonar3Do háromdimenziós rajzolószoftver magyar fejlesztőcsapata. 

Az alkalmazások ötletgazdáinak csapataikkal együtt a november 22-24. közötti Vimensio Mobil Weekenden kell elkészíteniük oktatást segítő 3D-s alkalmazásaikat.

A versenyre jelentkezőknek nem szükséges programozói tudással rendelkezniük, mert a Leonar3Do-technológiát használó Vimensio oktatási szoftvert - amellyel a versenyzőknek a rendezvény helyszínen el kell készíteniük alkalmazásaikat - úgy fejlesztették ki, hogy többéves programozói tapasztalat és tudás nélkül is, gyakorlatilag bárki képes legyen vele tanulni, tervezni, vagy akár oktatási tartalmakat is létrehozni - tájékoztatta az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-t.

A jelentkezők feladata olyan oktatóprogramok fejlesztése és elkészítése, amelyeket később egyetemeken és főiskolákon demonstrációs céllal lehet használni. Ilyen lehet például a történelemtanítás során felhasználható, különböző történelmi csatákat rekonstruáló háromdimenziós program, vagy akár egy olyan alkalmazás, amelynek segítségével különböző fizikai szimulációk során tanulhatnak meg mozdulatokat a sportolók.

A pályázatra elsősorban felsőoktatási intézmények hallgatóit várják, akiknek a megmérettetés során lehetőségük nyílik arra, hogy ötleteiket beépíthessék a 2013 januárjában forgalomba kerülő szoftver fejlesztésébe.

Akinek nincsen eredeti ötlete, de szeretne részt venni az eseményen, jelentkezhet csapattagnak is; közülük a szervezők állítják össze azokat a csoportokat, amelyeket egy-egy ötletgazda mellé rendelnek majd segítőként. Csapattagnak főként grafikusokat, programozókat vagy marketing szakos hallgatókat várnak.

Az eseményen szakavatott mentorok segítik a versenyzőket az alkotásban, majd egy szakmai zsűri választja ki a legjobbakat. A nyertes csapat 500 ezer forintot kap, a legtehetségesebb és legkreatívabb versenyzők pedig számos különdíjat nyerhetnek.

A harmadik Mobil Weekendnek a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola ad otthont. A rendezvény három napja alatt számos előadást is meghallgathatnak a résztvevők a háromdimenziós technológiát érintő témákban. A versenyre jelentkezni és a szabályokról tájékozódni a verseny honlapján (www.mobilweekend.hu), valamint Facebook-oldalán (http://www.facebook.com/MobilWeekend?fref=ts) lehet.

Leonar3Do

A Leonar3Do egy magyar fejlesztőcsapat háromdimenziós rajzoló szoftvere, amely a térbeli helyzetbemérést és -követést a sztereó képek háromdimenziós rekonstrukciójának elvén végzi. Óriási előnye az, hogy a sokak számára elérhető személyi számítógép konfigurációt teljes értékű, komplett 3D munkakörnyezetté képes kiegészíteni. A számítógép képernyőn levő 3 infravörös szenzor érzékeli a felhasználó által viselt 3D-szemüveg és a térbeli egér – ami egy 6° szabadságfokú marker, az egérből lett „madár” – helyzetét, így a képet alkotó előtti térben háromdimenziós kép jelenik meg, amellyel azonnal műveleteket lehet elvégezni, azaz a virtuális térben mozgatni, rajzolni, formázni, színezni, forgatni és a térbeli alakzatokat megragadni és körbeforgatni.

Alapvetően két szoftverelemből áll, az egyikkel háromdimenziós formákat lehet létrehozni, a másikkal egy érintőképernyőt lehet vezérelni. A rendszer négy alapelemből áll. A működéséhez szükség van egy a program használatához kifejlesztett speciális elektronikus ceruzára, egy 3 dimenziós szemüvegre, amely folyamatosan a szemekhez igazított torzulásmentes képi illúziót valósítja meg, két kamerára, amelyek a számítógép képernyőjének a tetején helyezkednek el és egy vezérlőegységre, ami koordinálja a rendszert.

A rendszer három eleme a vezérlőegységbe csatlakoztatva egy számítógéppel együtt alkotja a megvalósítás eszközét és így egy egyszerű személyi számítógépet képes 3D-tervezésre alkalmas készülékké alakítani. Ahhoz, hogy a hagyományos, kétdimenziós számítógép háromdimenziós rendszerként működjön, egy 3D kurzor és a hagyományos egeret felváltó 3D markerrel, térbeli egerével, azaz „madárral” lehet kiemelni a képet a monitor síkjából, és tetszés szerint mozgatni a térben. A rajzoló rendszer a képernyő és a felhasználó közötti teret egy három dimenziós térben látható és kezelhető virtuális világgá tudja átalakítani.

A találmány számtalan magyar és nemzetközi innovációs díjat kapott. A 2005. május 8–14. között megtartott Intel – International Science and Engineering Fair világversenyen a Leonar3Do találmányt a nemzetközi zsűri hat első díjjal jutalmazta. Rátai Dánel a rendszer alkotója szerint „Egy kép felér ezer szóval. Ugyanakkor azt is gondolom, egyetlen háromdimenziós kép többet ér, mint ezer kétdimenziós kép.” 2008-ban San Joséban elnyerte a 2008 Tech Awards Laureate címet.

A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete (MTA-KOKI) Jedlik Ányos Programja lehetőséget teremtett arra, hogy két szabadalmaztatott találmány egy harmadik szabadalmat eredményezzen. Rátai Dániel szabadalma a Leonar3Do megalkotta a háromdimenziós számítógépes munkakörnyezetet, valamint az MTA KOKI által fejlesztett gyors 3D lézer pásztázó mikroszkóptechnikáinak összehangolt fejlesztése lehetővé teszi az agy működésének vizsgálatát, hogy a kutatók az agy-idegsejtek reakcióit azonos időben, tetszőleges helyen mérhessék és láthassák.