Ez a harmadik évad, amikor akadálymentesített - jelbeszédes - előadásokat, gyerekeknek és felnőtteknek szóló zenés produkciókat mutatnak be halláskárosultaknak a kaposvári Csiky Gergely Színházban. 

Az idei programsorozatot a Tündér Lala című zenés mesejátékkal indították el a héten - tájékoztatta az MTI-t Szemerédi Fanni, a teátrum művészeti koordinátora. Az első előadáson több mint hetven halláskárosult gyermek vett részt.

A művészeti koordinátor szerint a kedvező fogadtatást jelzi, hogy a színházi jelnyelvi tolmácsolás elterjesztésén dolgozó Bonecz Ervin, a 90 decibel Project Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a vidéki színházak közül a kaposvári jelbeszédes előadások a leglátogatottabbak a hallássérültek körében.

Mint arról Szemerédi Fanni beszámolt, a siket és nagyothalló nézők az előző két évadban a La Mancha lovagja című musicalt, a Pán Péter című gyerekmusicalt és a Pál utcai fiúk című ifjúsági előadást élvezhették jeltolmács segítségével, ebben az évadban pedig a Tündér Lala mellett a Szép Heléna című operettet és a Népmesék kicsiknek című zenés meseelőadást mutatják be akadálymentesen.

A zenés előadásokat a hallássérültek egy-egy lufival a kezükben követik - annak rezgésein keresztül érzik a zenét -, a felkészült színházi jeltolmácsok pedig nemcsak a szöveget, hanem annak érzelmi, hangulati árnyalatait is közvetítik jelbeszéddel.

Szemerédi Fanni elmondása szerint a korábbi előadások visszajelzései alapján a sorozat a halláskárosult és a halló nézőknek egyaránt különleges élményt nyújtott, de a színészeknek is nagyon izgalmas egy jelelt előadás.
Az idei három jelbeszédes előadásra legalább kétszáz hallássérült nézőt várnak.