A Brazil Nagydíj péntek délelőtti szabadedzése még száraz időjárási körülmények között zajlott, az élen a szokásos eredmény született: az első négy helyet a McLaren és a Red Bull versenyzői sajátították ki. Alonso 5. lett.


Lewis Hamilton nyerte a Brazil Nagydíj első szabadedzését, míg a világbajnoki cím várományosai közül Sebastian Vettel a 2., Fernando Alonso pedig a szokásosnak tekinthető 5. helyen végzett. Bár egyelőre napsütés és száraz időt fogadta a csapatokat Interlagosban, szombaton már 30 százalékos valószínűséggel, vasárnap pedig biztosan esni fog a jelenlegi előrejelzések szerint.

A Pirelli ma a versenyzők rendelkezésére bocsátott két-két szettet a 2013-as gumik prototípusából, és a délelőtti edzésen a legtöbben - köztük Hamilton - ezzel érték el a legjobb időeredményüket. Az egyszerű beazonosíthatóság kedvéért narancs csíkkal jelölt gumi keveréke megegyezik az idei keményével, de a futófelülete szélesebb, merevebb az oldalfala és más a szerkezete is, így 1 kg-mal nehezebb annál.

A Red Bull párosa azok közé tartozott, akik a szabványos kemény Pirellikkel voltak a leggyorsabbak. A szezon leghepehupásabb és második legrövidebb pályáján Vettel, Mark Webber és Jenson Button egy századmásodpercen belül kerültek Hamiltonhoz képest, Alonso hátránya viszont 0,261 másodpercre rúgott.

A McLareneken, Red Bullokon és Ferrarikon kívül ígéretesen gyorsnak tűnt a Force India is, míg a Lotus csak Romain Grosjeannal képviseltette magát az élmezőnyben, mert Kimi Räikkönen motorjával gondok voltak, és az edzés közben még a gyújtógyertyákat is ki kellett benne cserélni. A finn sokáig vesztegelt a garázsban, de aztán az utolsó percekben a 16. helyig kapaszkodott fel.

A régi kipufogóját használó Mercedes továbbra is küszködött, bár igaz, hogy a versenyzői az edzés nagy részében hosszú etapokat tettek meg. Michael Schumacher röviddel a leintés előtt javítva felkapaszkodott tizenegyediknek, ám így is alig sikerült egy másodpercen belül megközelítenie az élen végző Hamiltont.